Krok za krokem vám představíme skvělý recept na neskutečně chutné karamelové větrníky. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutných větrníku ocení všichni. Měkké těsto plněné vanilkovým a karamelovým krémem, zdobené karamelovou polevou. Nebíčko v ústech, na jazyku i na talíři!
Neskutečně chutné karamelové větrníky
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Karamelový krém:
- 150 ml husté smetany na vaření 30% – (2/3 šálky)
- 4 lžíce cukru
- 300 ml (1¼ šálku) 30% husté smetany ke šlehání
Vanilkový krém:
- 400 ml – (1⅔ šálku) mléka
- 50 g vanilkového pudinkového prášku nebo kukuřičného škrobu – (1/3 šálky)
- 4 lžíce cukru
- 300 ml husté smetany – (1¼ šálky)
Těsto:
- 50 g másla
- 200 ml vody – (3/4 šálky)
- 150 g hladké mouky – (1 ¼ hrnku)
- špetka soli
- 4 vejce
Karamelová poleva:
- 125 g cukru – (2/3 šálky)
- 45 g másla
- 75 ml smetany 30 %
Pokyny k pečení:
– pečte: 230 °C po dobu 10 minut na horním/spodním ohřevu, poté 200 °C po dobu dalších 10 minut
Jak budeme postupovat:
1. Hustou smetanu na vaření nalijte do hrnce na sporáku – trochu ji povařte na mírném ohni.
2. Do druhého hrnce nasypejte cukr – na mírném ohni ho zkaramelizujte a po zkaramelizování postupně přilévejte uvařenou hustou smetanu – vařte za stálého míchání a po uvaření přelijte do mísy, přikryjte fólií a nechejte odpočinout.
3. Do malé misky nalijte trochu mléka, nasypejte vanilkový pudink nebo kukuřičný škrob – promíchejte.
4. Následně do velkého hrnce na sporáku nalijte zbylé mléko – vařte na mírném ohni, poté přisypte cukr – míchejte, aby se cukr rozpustil, a pak nalijte připravenou vanilkovou směs – dobře promíchejte a vařte do zhoustnutí. Po uvaření nalijte do mísy, přikryjte fólií a nechejte odležet v lednici.
5. Do jiného hrnce dejte máslo a přilijte vodu – promíchejte – vařte na mírném ohni, pak vsypejte mouku – za stálého vaření míchejte a po uvaření těsto přendejte do mísy od kuchyňského robota, pak přidejte špetku soli – promíchejte a postupně během míchání přidávejte rozklepnutá vejce – vypracujte těsto.
6. Připravené těsto přendejte do zdobicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte větrníky úhledně vedle sebe s mezerami mezi sebou.
7. Pečte je v předehřáté troubě 10 minut při 230 °C, potom 200 °C dalších 10 minut.
8. Do karamelové směsi přidejte vyšlehanou hustou smetanu 30 % – společně vyšlehejte.
9. Do vanilkové směsi přidejte také vyšlehanou hustou smetanu 30 % – společně vyšlehejte.
10. Upečené větrníky překrojte na polovinu a do hrnce nasypejte cukr – zkaramelizujte, pak přidejte máslo a nakonec přilijte smetanu 30 % smetanu – vařte na mírném ohni. Po uvaření namáčejte vrchní část větrníku, pak je naplňte vanilkovým a karamelovým krémem a přikryjte karamelovým vrškem.
11. Podávejte je s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé přejeme Vám všem dobrou sladkou chuť!