Bratislavská roláda a kokosový kmen – oblíbené vánoční cukroví

Chcete ponořit své chuťové pohárky do něčeho výjimečného? Vyzkoušejte tradiční Bratislavskou roládu doplněnou o neodolatelný kokosový kmen. Tyto dva dezerty jsou jednoduché na přípravu a v kombinaci tvoří nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Zdroj: Anička Veselá

Bratislavská roláda Ingredience:

  • Keksy: 25 dkg (rozdrobit na jemno)
  • Cukr: 10 dkg
  • Kakao: 3 dkg
  • Vajíčka: 2 ks
  • Rum: 1 polévková lžíce

Náplň:

  • Máslo: 10 dkg
  • Moučkový cukr: 10 dkg
  • Kokos: 6 dkg

Postup přípravy:

1) V míse smícháme keksy, cukr, kakao, vajíčka a rum. Tvoříme tmavé těsto.

2) Rozválíme těsto na tenký plát a rozetřeme světlou náplní připravenou z másla, moučkového cukru a kokosu.

3) Těsto pečlivě smotáme do rolády a necháme v chladu ztuhnout.

4) Po ztuhnutí roládu nakrájíme na plátky.


Kokosový kmen Ingredience:

  • Strouhaný kokos: 250 g
  • Slazené kondenzované mléko: 1 ks
  • Moučkový cukr: 150-200 g
  • Rum, kakao, potravinářské barvivo (podle chuti)

Postup přípravy:

1) Ve větší míse smícháme kokos, kondenzované mléko, moučkový cukr, rum a kakao.

2) Rozdělíme směs na tři díly a obarvíme dle preference.

3) Vytváříme dlouhé “salámy”, které po tuhnutí nakrájíme na kolečka. Alternativně můžeme tvarovat přímo malé válečky.

Vyzkoušejte také – 5 skvělých receptů na vánoční cukroví, které zvládne každý

Ať už máte chuť na čokoládovou roládu nebo na kokosovou lahůdku, tento recept vám nabízí obojí. Užijte si sladkou chvíli s těmito tradičními pochoutkami!