Pečená krkovice je tradiční pokrm, který mnozí z nás znají hlavně z nedělních obědů u babičky. V kombinaci se zeleninou a výraznou omáčkou získáte skvělý základ pro lahodný hlavní chod. Doplněný voňavou jasmínovou rýží s nádechem kurkumy se stane nezapomenutelným gastronomickým zážitkem.
Co budeme potřebovat:
- Vepřová krkovice: 3-5 plátků
- Tři cibule
- Sedm žampionů
- Dva stroužky česneku
- Dvě papriky
- Sůl
- Pepř
- Tymián
- Olej
- Kečup: 1 dl
- Vývar: 2 dl
- Sojová omáčka tmavá: 1 lžíce
Příloha:
- Jasmínová rýže
- Voda
- Olej
- Sůl
- Kurkuma
Jak budeme postupovat:
1. Cibuli nakrájejte na jemno, žampiony na půlměsíčky, červenou papriku na proužky a česnek nadrobno.
2. Vepřové plátky krkovice posypejte solí, černým mletým pepřem a položte je na pánev s rozehřátým olejem – smažte je z každé strany do zlatohněda po osmažení je přendejte na talíř.
3. Do stejné pánve nasypejte nakrájenou cibuli, žampiony, červenou papriku – společně je na mírném ohni osmahnete a pak přilijte kečup – promíchejte, dále přidejte nakrájený česnek, přilijte tmavou sojovou omáčku a zalijte vývarem – nechejte 3 minuty povařit a poté přelijte do zapékací mísy.
4. Navrch položte smažené plátky krkovice a pečte v předehřáté troubě 30 min při 200 °C. Nezapomeňte maso par krát otočit!
5. Rýži uvařte podle návodu na obalu, nejlépe však al dente a přisypejte k ní kurkumu, změní barvu a bude žlutá.
6. Pečenou krkovici na zelenině podávejte s rýži spojenou s kurkumou a hlavně s velkou láskou a grácií.
Přátelé přejeme Vám všem dobrou chuť!
PROHLÉDNĚTE SI PODROBNÝ VIDEO NÁVOD:
Vyzkoušejte také:
Vepřové kapsy plněné sušenými houbami a šťouchané brambory s cibulkou a pažitkou
Selské brambory pro zaneprázdněné – oběd hotový za pár minut
Rýžové nudle s kuřecím masem a zeleninou
Tato pečená krkovice na zelenině je ideálním pokrmem pro rodinné oslavy, svátky nebo jen pro chvíle, kdy si chcete dopřát něco výjimečného. Omáčka s kečupem a sojovou omáčkou dodá masu šťavnatost a specifický charakter, zatímco jasmínová rýže s kurkumou doplní celkovou chutě a aroma. Mějte na paměti, že dobrá jídla potřebují svůj čas, takže neuspěchejte a užijte si každý krok přípravy. Dobrou chuť!