Inspirace na zdobené linecké cukroví, které nesmí chybět na vánočním stole

Linecké cukroví je jedním z nejtradičnějších druhů vánočního cukroví v českých domácnostech. Krásně zdobené kousky s náplní z meruňkové nebo rybízové marmelády jsou nejen lahodné na chuť, ale také krásně vypadají na vánočním stole.

Zdroj: Irena Nováková

Ingredience:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • Citronová kůra (dle chuti)

Vyzkoušejte také: 

https://primainspirace.cz/2023/10/22/7-oblibenych-receptu-na-vanocni-cukrovi-z-vlasskych-orechu/

Postup:

1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a vanilkový cukr. Přidejte na kousky nakrájené másla, žloutky a trošku citronové kůry. Vypracujte hladké těsto.

2) Tvarování: Na pomoučněné ploše vyválejte těsto na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte různé tvary (kolečka, srdíčka, hvězdičky atd.). V polovině tvarů můžete udělat menší otvor uprostřed, aby po pečení mohl prosvítat náplň.

3) Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem pokládejte vykrojené tvary a pečte cca 12 minut, dokud nezačnou lehce zlátnout na okrajích.

4) Dokončení: Chladné kousky bez otvoru namažte domácí meruňkovou nebo rybízovou marmeládou a přiklopte kouskem s otvorem. Můžete také cukroví zdobit podle své fantazie – pocukrováním, barevnými polevami nebo čokoládou. Pro větší efekt můžete přidat marcipánovou kytičku a posypat barevným cukrem.

Vyzkoušejte také:

https://primainspirace.cz/2023/10/22/kremy-do-vanocniho-cukrovi/

Závěrem:

Linecké cukroví je jednoduché na přípravu, ale s náležitou péčí a kreativitou se stává skvělým dílem vánočního umění. Je to výtečná volba pro ty, kdo hledají klasický vánoční recept, který potěší oko i chuťové buňky.