Vánoční perníčky: Vůně, kterou poznáte

Perníčky jsou nerozlučnou součástí vánočních svátků. Toto tradiční cukroví je oblíbené nejen pro svou chuť, ale také díky kreativnímu zdobení, které může být skutečným uměleckým dílem. Zkuste tento osvědčený recept a potěšte své blízké domácími perníčky.

Zdroj: Irena Nováková

Ingredience:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 50 g hery
  • 100 g medu
  • 2 vejce
  • 1,5 kávové lžičky perníkového koření
  • 1 kávová lžička sody
  • 1 kávová lžička kakaa (nepovinné)

Na polevu:

  • 100 g čokolády
  • 50 g omege

Postup:

1) Příprava těsta: V malém hrnci rozehřejte heru společně s medem, dokud se nespojí v hladkou směs. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, perníkové koření, sodu a kakao. Přidejte rozehřátou směs hery a medu společně s vejci a zpracujte hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočívat 24 hodin v lednici.

2) Tvarování perníčků: Na pomoučněné ploše vyválejte těsto na tloušťku minimálně 5 mm a vykrajujte různé tvary. Uložte tvary na plech vyložený pečicím papírem.

3) Pečení: V troubě předehřáté na 170 °C pečte perníčky přesně 8 minut. Dávejte pozor, aby perníčky nebyly v troubě déle, aby neztvrdly.

4) Dokončení: Plňte perníčky oblíbenou marmeládou. Pro polevu rozpusťte čokoládu společně s omegou a perníčky polevte. Podle chuti můžete perníčky také kreativně zdobit.

Vyzkoušejte také:

https://primainspirace.cz/2023/10/24/krehke-plnene-rohlicky/

Závěrem:

Domácí vánoční perníčky jsou vždycky lepší než ty kupované. Jsou měkké, aromatické a přesně tak, jak je máte rádi. Věnujte se jim s láskou a budou skvělým dárkem pro vaše blízké i výtečným doplňkem k vánočnímu stolu.