Perníčky jsou nerozlučnou součástí vánočních svátků. Toto tradiční cukroví je oblíbené nejen pro svou chuť, ale také díky kreativnímu zdobení, které může být skutečným uměleckým dílem. Zkuste tento osvědčený recept a potěšte své blízké domácími perníčky.
Ingredience:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 50 g hery
- 100 g medu
- 2 vejce
- 1,5 kávové lžičky perníkového koření
- 1 kávová lžička sody
- 1 kávová lžička kakaa (nepovinné)
Na polevu:
- 100 g čokolády
- 50 g omege
Postup:
1) Příprava těsta: V malém hrnci rozehřejte heru společně s medem, dokud se nespojí v hladkou směs. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, perníkové koření, sodu a kakao. Přidejte rozehřátou směs hery a medu společně s vejci a zpracujte hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočívat 24 hodin v lednici.
2) Tvarování perníčků: Na pomoučněné ploše vyválejte těsto na tloušťku minimálně 5 mm a vykrajujte různé tvary. Uložte tvary na plech vyložený pečicím papírem.
3) Pečení: V troubě předehřáté na 170 °C pečte perníčky přesně 8 minut. Dávejte pozor, aby perníčky nebyly v troubě déle, aby neztvrdly.
4) Dokončení: Plňte perníčky oblíbenou marmeládou. Pro polevu rozpusťte čokoládu společně s omegou a perníčky polevte. Podle chuti můžete perníčky také kreativně zdobit.
Vyzkoušejte také:
https://primainspirace.cz/2023/10/24/krehke-plnene-rohlicky/
Závěrem:
Domácí vánoční perníčky jsou vždycky lepší než ty kupované. Jsou měkké, aromatické a přesně tak, jak je máte rádi. Věnujte se jim s láskou a budou skvělým dárkem pro vaše blízké i výtečným doplňkem k vánočnímu stolu.