Příprava na podzim v domácnosti

Přicházejí první mrazíky a kromě sebe musíte připravit i svou domácnost. Ale jak? To se dozvíte v dnešním článku. Sepsali jsme pro vás 4 tipy, které nestojí příliš mnoho času ani peněz, ale je dobré je dodržovat.

Úklid domácnosti

Pro někoho nepříjemná aktivita, pro jiného čas relaxovat. Je jedno, jak to máte, před opravdu chladným podzimem doporučujeme provést generální úklid. Čím dříve se stmívá, tím se méně člověk do úklidu chce. 

Prozkoumejte pečlivě všechny skříně a spižírnu/komoru a nemilosrdně vyhoďte vše, co už nepůsobí čerstvě, změnilo barvu, vůni nebo obsahuje pavučinky. Chybu neuděláte ani s tím, když někde nalepíte lapač molů. Snadno díky tomu zjistíte, jestli se náhodou nezačali znovu množit a dělat neplechu.

Kromě toho prohrabte i šatní skříně. Zbavte se všeho letního oblečení a nahraďte ho teplejšími kousky. Letní oblečení uložte do krabic nebo boxů. 

Teplo domova nevytváří jen topení

Co by to bylo za domov bez dekorací, oblíbených barev, vzorů a materiálů. A právě v chladných měsících, kdy trávíte doma spoustu času, se na pohodlí domova zaměřte intenzivněji. 

Když už vás před zimou neochrání ani huňaté ponožky, je potřeba vytasit pořádné zbraně. Mezi ně patří huňatá deka, teplé povlečení a měkké koberce.A právě koberce jsou nejen praktické, protože vás ochrání před studenou podlahou, ale i dekorativní a tím pádem schopné změnit vzhled jakéhokoliv pokoje.

Koberce umístěte strategicky na místa, kde pokládáte nohy na zem nebo na místa, kde vám přijde, že chybí pěkný element. Například u postele, pod židlí nebo u ušáka. Pohrajte si s kombinací barev nebo vzorů a uvidíte, že pokoj získá jiskru a nový nádech života. Nezapomeňte ani na to, že vzhled vytváří i velikost.

Kontrola topného systému a oken

Ještě než začnete naplno topit, zkontrolujte, že vše funguje tak jak má. Někdy je nutné v termostatu vyměnit baterky, protože bez nich topení nefunguje a plynový kotel se automaticky nezapne. Samozřejmě by měla jednou ročně proběhnout i kontrola kotle, jestli dobře funguje a je bezpečný.

Víte, že plastová okna mají zimní a letní režim? Nenabízí ho všechna okna, ale mnoho ano. Zeptejte se výrobce, případně se podívejte na Google, podle obrázků a návodů to zvládne změnit každý. O co vlastně jde? Jde o to, kolik vzduchu proudí okolo rámu ven a dovnitř. V létě chceme, aby vzduch zlehka proudil, i když jsou okna zavřená, ale v zimě ne, protože to znamená, že uniká teplota ven a dovnitř se naopak vkrádá vlhkost. To se projevuje plísní na rámu okna a loužičkami na parapetu.

Nezapomeňte tedy toto nastavení měnit podle ročního období a možná, že se budete divit, kolik ušetříte za vytápění. Jestli chcete i při nízkých teplotách zůstat zdraví dělejte si čaje z kurkumy, zázvoru a zvyšte dávku vitamínu D.

Zahrada a venkovní prostory

Nezapomeňte ani na balkon nebo zahradu. Jelikož se často mění teploty, prší a je celkově větší vlhkost ve vzduchu, chce to schovat veškeré textilie jako jsou podsedáky, deky a ubrusy. Jinak hrozí, že vám začnou plesnivět nebo se nenávratně zničí.

Pozor dávejte i na kovové, plastové a dřevěné výrobky. Ne všechny zvládají vlhkost a mohou začít korodovat nebo praskat. Případně obnovte speciální nátěr, který jim odolnost dodává. Obvykle je totiž nutné ochrannou vrstvu obnovit, aby vše fungovalo tak, jak má. 

Zkontrolujte také venkovní a pokojové rostliny a ujistěte se, že všechny přežijí snížení teplot a jak je v tomto období zalévat. Případně je odneste dovnitř a starejte se o ně tak, jak to potřebují. Pozor, aby jim neuškodilo zapnuté topení a měly dostatek slunečního světla.