Chcete připravit něco zvláštního k obědu nebo večeři? Naše božské masově sýrové kuličky zapékané s bramborovou kaší a salátem z čínského zelí jsou jistě trefou do černého. Tento recept vás zavede na cestu k vynikajícímu jídlu, které potěší každého člena rodiny. Připraveni si pochutnat?
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Masově sýrové kuličky zapékané s bramborovou kaší a salátem z čínského zelí
Co budeme potřebovat:
Pro bramborovou kaši:
- 700 g brambor (očištěných)
- 30 g másla
- 1 vaječný žloutek
- 50 g nahrubo nastrouhaného sýru (Gouda nebo Emmentál)
- sůl – podle chuti
- ½ lžičky italských bylinek
Na masové kuličky:
- 300 g mletého masa (hovězího nebo vepřového)
- 1 cibule
- 100 g nahrubo nastrouhaného sýru (Gouda nebo Emmentál)
- sůl, mletý pepř – podle chuti
- ½ lžičky papriky.
Na zelí:
- 200 g čínského zelí
- 1 velká mrkev
- 150 g konzervované kukuřice
- snítek petrželky – podle chuti
- 2 lžíce domácí majonézy
- 1 lžíce zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky soli
- mletý černý pepř – podle chuti
- 1 lžíce citrónové šťávy
Jak budeme postupovat:
1. Připravte bramborovou kaši: oloupejte a nakrájejte brambory na kousky, dejte je do hrnce, zalijte vodou a osolte podle chuti. Vařte, dokud nejsou měkké.
2. Uvařené brambory rozmačkejte do kašovité konzistence, přidejte měkké máslo, nastrouhaný sýr a italské bylinky. Případně dochuťte solí.
3. Kaši nechte chvíli vychladnout a poté vmíchejte vaječný žloutek.
4. Poté vytvarujte 7 kuliček z bramborové kaše, potřete si ruce olejem, aby se vám lépe tvarovaly.
5. Připravte masové kuličky: v misce smíchejte mleté maso, nastrouhanou cibuli, nahrubo nastrouhaný sýr, papriku, sůl a mletý pepř dle chuti. Vytvořte 7 kuliček z této směsi.
6. Položte bramborové kuličky na olejem vymazaný plech a na střed každé kuličky udělejte důlek.
7. Naskládejte na bramborové kuličky masové kuličky.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horní/dolní ohřev) po dobu 40 minut.
9. Poté nechte trochu vychladnout.
10. Mezitím připravte salát: čínské zelí nakrájejte na tenké proužky a osolte ho. Potom ho důkladně promíchejte.
11. Mrkev nastrouhejte na tenké proužky (můžete ji také nakrájet na tenké proužky).
12. Nakrájejte petrželku.
13. Do mísy s čínským zelím přidejte osolené proužky mrkve, nasekanou petrželku, konzervovanou kukuřici, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, zakysanou smetanu, domácí majonézu a mletý černý pepř podle chuti. Vše důkladně promíchejte.
14. Servírujte masové kuličky s bramborovou kaší a čínským zelím.
Dobrou chuť!