Poctivé domácí koláče s tvarohem, povidly a drobenkou

Poctivé domácí koláče, které potěší každého milovníka domácího pečiva. Perfektní na nedělní kávu nebo jen tak k odpolednímu čaji.

Zdroj: Anička Veselá

Ingredience:

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 600 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 50 g sádla
  • 120 g krupicového cukru
  • 5 žloutků
  • 1 celé vejce
  • 80 g čerstvých kvasnic
  • 500 ml plnotučného mléka (plus 150 ml smetany, pokud máte)
  • Lžička soli
  • Olej (na zapracování do těsta)

Tvarohová náplň:

  • 1 kg plnotučného tvarohu
  • 4 žloutky
  • Moučkový cukr (dle chuti)
  • Lžíce pudinkového prášku
  • Rum (dle chuti)
  • místo tvarohové náplně můžeme dát povidla

Drobenka:

  • Hrubá mouka (dle potřeby)
  • Sádlo (dle potřeby)
  • Moučkový cukr (dle chuti)
  • Rum (dle chuti)

Postup:

1) Příprava těsta: Ve vlažném mléku rozpusťte kvasnice s trochou cukru. Ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, cukr, sůl, rozpuštěné máslo, sádlo, žloutky, celé vejce a přidejte kvasnicovou směs. Důkladně vypracujte těsto, přidejte olej a znovu zpracujte. Nechte vykynout (2x).

2) Příprava tvarohové náplně: Tvaroh smíchejte s cukrem, žloutky, pudinkovým práškem a rumem. Dobře promíchejte.

3) Příprava drobenky: Smíchejte mouku se sádlem, moučkovým cukrem a rumem, až vznikne hrubá drobenka.

4) Sestavení a pečení: Na vymazaném plechu rozprostřete část těsta. Nanesete na něj tvarohovou náplň, domácí povidla (podle vaší chuti) a posypte drobenkou. Pečte v předem vyhřáté troubě na střední teplotu, dokud nejsou koláčky zlatavě hnědé.

Čtete také:

Domácí vánočka – ideální na sobotní snídani nebo k vašemu oblíbenému čaji či kávě

Tip: Můžete experimentovat s různými náplněmi podle vlastní chuti.