Domácí zelné placky – nenáročné na přípravu, z jednoduchých a dostupných surovin

Zelné placky, které vás okouzlí svou jednoduchostí a dostupností surovin, jsou tím nejlepším, co si můžete dopřát. Připraveny z běžných ingrediencí a snadno připravitelné, tyto domácí placky vám nabídnou chutnou a uspokojivou hostinu, aniž byste se unavovali složitou přípravou.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Domácí zelné placky - nenáročné na přípravu, z jednoduchých a dostupných surovin
Zdroj: retete-usoare.eu

Zelné placky

Co budeme potřebovat:
  • 400 g bílého zelí
  • 2 jarní cibule
  • 2 vajíčka
  • 4 lžíce řeckého jogurtu
  • 5 polévkových lžic hladké mouky
  • ½ lžičky granulovaného česneku
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1,5 lžičky soli (nebo dle chuti)
  • čerstvá petrželka – dle chuti
  • olej – na smažení

Jak budeme postupovat:

1. Jemně nasekejte zelí (co nejtenčí plátky). Dejte ho do cedníku, který položte na misku. Přelijte horkou vodou a nechte zelí spařit po dobu 20 minut (tím zachová více živin ve srovnání s vařeným zelím). Poté ho vyjměte z vody a nechte ho oschnout a vychladnout.

Zelné placky
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Jemně nasekejte jarní cibuli (jak stonky, tak cibuli – pokud chcete, můžete použít i sušenou cibuli) a petrželku.

3. Dejte spařené a vychladlé zelí do hluboké mísy. Přidejte nasekanou zeleninu, sůl, mletý černý pepř a granulovaný česnek (můžete použít čerstvý česnek), vajíčka a řecký jogurt (můžete jej nahradit zakysanou smetanou). Dobře promíchejte.

Zelné placky
Zdroj: retete-usoare.eu
Zelné placky
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Přidejte 4 plné lžíce hladké mouky. Dobře promíchejte. Pokud je to nutné, přidejte pátou lžíci mouky. Měli byste získat dost hustou směs.

Zelné placky
Zdroj: retete-usoare.eu
Zelné placky
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Vytvořte placky lžící na pánvi s rozehřátým olejem. Opečte je na středním ohni na obou stranách, dokud nezezlátnou.

Zelné placky
Zdroj: retete-usoare.eu
Zelné placky
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Podávejte zelné placky se zakysanou smetanou nebo smetanovou omáčkou, kterou vytvoříte smícháním zakysané smetany s nasekanou petrželkou, prolisovaným česnekem a solí. Jsou lahodné a aromatické!

Zelné placky
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Abyste obohatili chuť, můžete do jejich směsi přidat své oblíbené bylinky nebo koření!

Přejeme dobrou chuť!