Vítejte ve světě osvěžujícího a lahodného dezertu, který oslní všechny milovníky citrusových chutí! Tento citrónový koláč se šlehačkou je plný svěžesti a jeho sladká kyselost okouzlí vaše chuťové pohárky. Připravte se na nádherný zážitek plný citrusové chutě a vůně, která vás dostane na první kousek!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Citrónový koláč se šlehačkou
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 2 vajíčka
- 60 g cukru
- 60 g mouky
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 2 g prášku do pečiva
Pro sirup:
- 10 ml citronové šťávy
- 20 g cukru
- 30 ml vody
Pro citronovou krémovou náplň:
- 70 ml citronové šťávy
- 80 g cukru
- 2 žloutky
- 15 g kukuřičného škrobu
- strouhaná kůra z jednoho citronu
- 100 ml vody
- 30 g másla
Pro šlehačku:
- 150 ml smetany na šlehání (minimálně 30%)
- 20 g moučkového cukru
Pro ozdobu:
- 80 ml smetany na šlehání (minimálně 30%)
- 10 g moučkového cukru
- půlka citronu
Pečeme těsto v kulaté formě o průměru 18 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: V míse šlehejte vajíčka mixérem do pěny. Postupně přidejte (ve 2-3 etapách) cukr a šlehejte dalších 7-8 minut, dokud nezískáte nadýchanou, objemnou a bílou hmotu, do které po šlehání ponechávají stopy šlehače.
2. Přidejte strouhanou citronovou kůru, prosátou mouku a prášek do pečiva. Zamíchejte lžící nebo špachtlí krouživými pohyby odspodu nahoru.
3. Dno formy vyložte pečicím papírem. Těsto přeneste do ní a rovnoměrně ho rozetřete.
4. Těsto pečte 25 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Ověřte si, zda je hotové špejlí.
5. Nechte těsto vychladnout asi 15 minut, poté ho opatrně oddělte od stěn formy tenkým nožem a vyndejte ho. Počkejte, až úplně vychladne.
6. Těsto rozkrojte na dvě stejně velké části (podélně).
7. Připravte citronovou krémovou náplň: V hrnci s tlustým dnem smíchejte cukr, žloutky, kukuřičný škrob, strouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Dobře promíchejte, aby nezůstaly hrudky.
8. Přidejte vodu a znovu promíchejte.
9. Krém vařte 1 minutu od prvního varu na mírném ohni za stálého míchání. Měl by se zahustit.
10. Do horkého krému přidejte máslo a promíchejte.
11. Krém sceďte přes jemné síto. Poté ho přikryjte potravinářskou fólií tak, aby přímo přiléhala k povrchu krému, a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
12. Připravte šlehačku: Vychlazenou smetanu na šlehání šlehejte mixérem, dokud nevzniknou měkké špičky.
13. Poté přidejte moučkový cukr a 2 lžíce citronového krému. Míchejte, dokud se nevytvoří pevné špičky.
14. Připravte sirup: Rozpusťte cukr ve vroucí vodě. Přidejte citronovou šťávu a promíchejte.
15. Nechte sirup vychladnout na pokojovou teplotu.
16. Sestavte dort: První korpus položte na servírovací talíř a polejte ho částí připraveného sirupu.
17. Rovnoměrně rozetřete šlehačku na jeho povrchu pomocí stěrky.
18. Druhý korpus pokapejte sirupem a položte jej na první. Rovnoměrně rozetřete zbylý citronový krém na jeho povrchu.
19. Dort dejte na 30 minut do lednice.
20. Ozdobte ho šlehačkou…
21. …a kousky citronu.
22. Dort nakrájejte na porce a podávejte s chutí!
Přejeme vám dobrou chuť spolu s vašimi blízkými!