Vynikající ořechové ŽERBÓ řezy

Chcete si dopřát luxusní ořechové řezy s tóny ŽERBÓ? Tento recept je kombinací bohatých chutí a sametové textury, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

Zdroj: Petra Smolková

Ingredience:

Těsto:

  • 750 g polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 bal. Palmarínu (250 g + 125 g)
  • 1 a 1/2 bal. vanilkového cukru
  • 1 a 1/2 lžíce moučkového cukru
  • 3 ks žloutky
  • 30 g čerstvého droždí
  • Troška mléka na rozdělání kvásku

Ořechová náplň:

  • 320 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • Olej na polití mletých ořechů
  • Marmeláda (nejlépe kyselá – např. josta)

Poleva:

  • 150 g ztuženého tuku (nejlépe cera)
  • Čokolády (2x hnědá 74 procent, 1x bílá)

Postup:

1. Příprava Ořechové náplně:

  1. Smíchejte mleté ořechy s moučkovým cukrem. Promíchejte tak, aby vznikla homogenní směs bez hrudek.

2. Příprava Těsta:

  1. V trošce teplého mléka rozdrobte čerstvé droždí a nechte vzejít kvásek.
  2. V míse kombinujte mouku, Palmarin, vanilkový cukr, moučkový cukr a žloutky.
  3. Přidejte vykynutý kvásek a vypracujte hladké těsto.
  4. Těsto rozdělte na 5 částí.

3. Modelování a plnění řezů:

  1. Každý kus těsta rozválejte na pomoučené pracovní ploše.
  2. Položte těsto na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Natřete těsto džemem, posypte připravenou ořechovou směsí a pokapte olejem.
  4. Postup opakujte tolikrát, kolik máte vrstev těsta, dokud nebudete mít poslední plát, který propícháme vidličkou. Vidličku potlačíme až tak, abychom propíchli i spodní plát těsta.

4. Pečení:

  1. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 25-30 minut.

5. Čokoládová Poleva:

  1. V misce roztavte čokoládu společně se ztuženým tukem ve vodní lázni.
  2. Hotový koláč pokapejte čokoládovou polevou a můžete zdobit bílou čokoládou.

Křehké koláčky: Sladká pochoutka na každý den

Závěr:

Ořechové ŽERBÓ řezy jsou perfektní sladkostí na každou příležitost. Podávejte ke kávě nebo jako dezert po hlavním jídle. Rozhodně potěší každého milovníka ořechů a čokolády!