Vítejte ve světě sladkých rozkoší! Dnes vám představíme jedinečný recept na vrstvený čokoládový dort s krémem z kondenzovaného mléka. Připravte se na nezapomenutelnou chuťovou jízdu, která vás zavede do světa luxusního dezertu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vrstvený čokoládový dort s krémem z kondenzovaného mléka
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 4 vajíčka
- 150 g cukru
- 80 ml mléka
- 40 g másla
- 120 g mouky
- 30 g kakaového prášku
- 7 g prášku do pečiva
Pro krém:
- 2 vajíčka
- 40 g cukru
- 180 g kondenzovaného mléka
- 35 g mouky
- 250 ml mléka
- 120 g másla
Pro sirup:
- 50 ml mléka
- 10 g práškového cukru
Pro polevu:
- 50 g másla
- 50 g zakysané smetany
- 20 g kakaového prášku
- 35 g cukru
Těsto jsme upekli v obdélníkové formě o rozměrech 20 x 30 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: V míse vyšlehejte mixérem vysokou rychlostí vaječné žloutky a cukr po dobu 7-10 minut, dokud nevznikne nadýchaná, objemná a světlá pěna.
2. Přidejte prosetou mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva. Míchejte metličkou krouživými pohyby směřujícími zdola nahoru.
3. Přiveďte mléko a máslo k bodu varu. Postupně je přidejte do těsta za stálého míchání.
4. Těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete ho rovnoměrně.
5. Pečte těsto 20 minut v předehřáté troubě na 170 °C.
6. Nechte těsto vychladnout, poté opatrně vyjměte z plechu a odstraňte pečicí papír.
7. Vyrovnávejte okraje těsta a rozkrojte ho na poloviny (vodorovně) a poté každou polovinu na dvě stejně široké podélné části.
8. Připravte krém: Do hrnce s tlustým dnem dejte vajíčka, cukr, kondenzované mléko a mouku. Míchejte metličkou.
9. Přidejte mléko a promíchejte.
10. Krém vařte 1 minutu od prvního vzniku varu na mírném ohni za neustálého míchání. Měl by se zahušťovat.
11. Odstraňte z tepla a přikryjte potravinářskou fólií tak, aby přímo přiléhala k povrchu krému. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
12. Máslo (při pokojové teplotě) vymíchejte mixérem na vysoké rychlosti po dobu 2-3 minut, dokud nebude nadýchané a světlé. Postupně (ve 3-4 etapách) přidejte uvařený krém a míchejte.
13. Připravte sirup: Rozpusťte práškový cukr v mléce.
14. Sestavte dort: Položte vrstvy na servírovací talíř a namočte je a potřete krémem. Vrchní vrstvu pouze namáčejte v sirupu.
Aby jste neznečistily okraje talíře, překryjte je papírovými proužky.
15. Připravte polevu: Do hrnce s tlustým dnem dejte máslo, zakysanou smetanu, kakaový prášek a cukr. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud nevznikne homogenní poleva.
16. Rozetřete polevu na povrch a okraje dortu.
17. Dort dejte na 2 hodiny do lednice, aby se dobře nasákl a ustálil.
Nakrájejte na porce a podávejte s radostí!
Přejeme vám dobrou chuť s vašimi blízkými!