Rumovo-ořechový jablečný koláč jako z pohádky

Rumovo ořechový jablečný koláč je krásnou kombinací šťavnatých jablek, vůně rumu a křupavých ořechů. Tento dezert je jako malý kousek jablečného ráje, který se snadno připravuje a přináší do vašeho domova sladkou atmosféru. Pojďme se společně ponořit do světa chutí a vůní tohoto vynikajícího koláče!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Rumovo ořechový jablečný koláč
Zdroj: www.mindmegette.hu

Rumovo ořechový jablečný koláč

Ingredience na přípravu rumového ořechového jablečného koláče: 

Těsto:

  • 60 dkg hladké mouky
  • 40 dkg margarínu
  • 20 dkg cukru
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli

Ostatní:

  • 1 vejce – na potíraní

Náplň:

  • 3 kg jablek
  • 20 dkg mletých vlašských ořechů
  • mletá skořice podle chuti
  • 5 cl rumu
  • 10-20 dkg cukru/podle chuti

Na zdobení a posypání:

  • moučkový cukr

Způsob přípravy rumového ořechového jablečného koláče: 

1. Mouku s margarínem rychle rozdrobte a pak vypracujte těsto s ostatními přísadami, které jsou: cukr, prášek do pečiva, žloutky, zakysaná smetana, špetka soli – uhněťte a vytvarujte 2 stejné bochánky a nechejte je 30 minut odpočívat na chladném místě.

2. Jablka nastrouhejte, vymačkejte z nich šťávu, ochuťte skořicí, rumem a cukrem.

3. Vyválejte 2 pláty těsta na velikost plechu. Jeden plát položte do formy, posypejte mletými vlašskými ořechy, navrch naneste jablečnou náplň, pak přikryjte druhým plátem těsta a potřete rozšlehaným vejcem – propíchejte vidličkou.

4. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C.

5. Po upečení ho nechejte trochu vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou, velkou chutí a radostí.

Přátelé, přejeme vám dobrou sladkou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.