Rumovo ořechový jablečný koláč je krásnou kombinací šťavnatých jablek, vůně rumu a křupavých ořechů. Tento dezert je jako malý kousek jablečného ráje, který se snadno připravuje a přináší do vašeho domova sladkou atmosféru. Pojďme se společně ponořit do světa chutí a vůní tohoto vynikajícího koláče!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Rumovo ořechový jablečný koláč
Ingredience na přípravu rumového ořechového jablečného koláče:
Těsto:
- 60 dkg hladké mouky
- 40 dkg margarínu
- 20 dkg cukru
- 1 balení prášku do pečiva
- 3 žloutky
- 2 lžíce zakysané smetany
- špetka soli
Ostatní:
- 1 vejce – na potíraní
Náplň:
- 3 kg jablek
- 20 dkg mletých vlašských ořechů
- mletá skořice podle chuti
- 5 cl rumu
- 10-20 dkg cukru/podle chuti
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Způsob přípravy rumového ořechového jablečného koláče:
1. Mouku s margarínem rychle rozdrobte a pak vypracujte těsto s ostatními přísadami, které jsou: cukr, prášek do pečiva, žloutky, zakysaná smetana, špetka soli – uhněťte a vytvarujte 2 stejné bochánky a nechejte je 30 minut odpočívat na chladném místě.
2. Jablka nastrouhejte, vymačkejte z nich šťávu, ochuťte skořicí, rumem a cukrem.
3. Vyválejte 2 pláty těsta na velikost plechu. Jeden plát položte do formy, posypejte mletými vlašskými ořechy, navrch naneste jablečnou náplň, pak přikryjte druhým plátem těsta a potřete rozšlehaným vejcem – propíchejte vidličkou.
4. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C.
5. Po upečení ho nechejte trochu vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme vám dobrou sladkou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.