Krok za krokem vám představíme skvělý recept na jablkovo-makový koláč. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného koláče ocení všichni. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako v nebi.
Jablkovo-makový koláč
Co budeme potřebovat:
Ingredience na přípravu jablkovo-makového koláče:
Těsto:
- 20 dkg margarínu a 20 dkg tuku
- 85 dkg hladké mouky
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 dl zakysané smetany
- 10 dkg hnědého cukru/bílého cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček droždí
- sůl – podle chuti
- 1 vejce + 1 bílek
Jablečná náplň:
- 2,2 kg jablek
- mletá skořice – podle chuti
- 12 dkg cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- trochu strouhanky/krupicí
Maková náplň:
- 10 dkg mletého máku
- 7 lžic domácího džemu
- 3 dkg sušených brusinek
- 3 dkg směsi sušeného ovoce
- 3 dkg kandované pomerančové kůry
- mletá skořice – podle chuti
- nastrouhaná citronová kůra – podle chuti
- vanilkový cukr – podle chuti
- bílý rum – podle chuti
Ostatní:
- žloutek – na potíraní
Na zdobení a posypání:
- cukrové vločky
Doporučujeme:
- Lahodný jablečný koláč s vanilkovým pudinkem: jednoduchý a úžasný
- Drobivý jablkovo-skořicový koláč
- Pudinkový jablečný koláč
Jak budeme postupovat:
Způsob přípravy jablkovo-makového koláče:
1. Příprava těsta: Do mísy jsi smíchejte margarín, hladkou mouku, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, zakysanou smetanu, přisypejte hnědý/bílý cukr, vanilkový cukr, droždí, sůl a přidejte také rozklepnuté vejce a bílek – vypracujte těsto a jednou 1/2 těsta rozprostřete do velké formy/velké zapékací mísy – rukama uhlaďte okraje a druhou 1/2 těsta nechejte stranou.
2. Pečte v předehřáté troubě 12 minut při 180 °C.
3. Příprava jablečné náplně: Jablka oloupejte a nastrouhejte do mísy, do které jsi položte i větší cedník, abych jste z nich mohly snadno vymačkat šťávu, poté dochuťte skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem, trochou strouhanky a cukrem – dobře promíchejte.
4. Příprava makové náplně: V míse smíchejte mletý mák, přidejte domácí džem, přisypte sušené brusinky, směs sušeného ovoce, kandovanou pomerančovou kůru, mletou skořici, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a přilijte bíly rum – vše důkladně promíchejte.
5. Druhou 1/2 těsta rozválejte také, ale nyní okraje naříznete rovně nožem, protože ze zbylého těsta udělejte malé hvězdičky.
6. Na předpečené těsto nejprve rozetřete makovou náplň a pak na ni naneste jablečnou náplň, pak položte druhou 1/2 rozváleného těsta a naaranžujte hvězdičkami vykrojenými z vykrajovátek, poté potřete žloutkem a ozdobte malými cukrovými vločkami.
7. Pečte při 175-180 °C – podle potřeby, dokud nebude povrch koláče zlatohnědý.
8. Po upečení ho podávejte s láskou, velkou chutí a úsměvem na tváří.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!