Za vůně pečených jablek se vrací vzpomínky na chvíle, kdy babička v kuchyni připravovala svůj legendární jablečný koláč. Vychutnejte si tento tradiční recept, který oživí chuť i vzpomínky na staré dobré časy.
Ingredience:
Těsto:
- 225 g másla
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce + 1 žloutek
- 350 g hladké mouky
Náplň:
- 2 kg jablek (oloupaná, nakrájená na měsíčky)
- Šťáva z půlky citronu
- 125 g cukru krupice
- 1 lžička skořice
- 20 g másla
- Malý panák rumu (nebo amaretto, brandy)
- 6 lžic studené vody
- Trochu mléka na potření
Postup:
1) Příprava těsta: Prošlehejte máslo s cukrem do krémové konzistence. Následně zašlehejte vejce a žloutek. Postupně přidávejte mouku a těsto důkladně rukama propracujte, dokud se nelepí. Hotové těsto zabalte a nechte odpočívat v lednici 45 minut.
2) Příprava náplně: Oloupaná jablka nakrájejte na měsíčky a vložte do hrnce. Přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici a panák alkoholu. Zalijte 6 lžicemi studené vody. Vařte směs zhruba 5 minut, poté odstavte z ohně, přidejte máslo a nechte ho v náplni rozpustit.
3) Sestavení koláče: Předehřejte troubu na 210°C. Vyválené těsto vložte do koláčové formy a upravte okraje. Ořezané kousky těsta vyválejte na proužky a vytvořte mřížku na povrchu koláče. Místa, kde se proužky kříží, potřete studenou vodou. Nakonec celý vrch koláče potřete mlékem.
4) Pečení: Vložte koláč do trouby a pečte zhruba 25 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
Doporučení:
Jablečný koláč podávejte vychlazený. Skvěle chutná s kopečkem zmrzliny nebo šlehačkou. Pro sladké chvíle u šálku kávy nebo teplého čaje.