Sháníte skvělý a originální recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na lahodnou vepřovou panenku s pečenými bramborami. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vepřová panenka s pečenými bramborami
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
- 1 kg vepřové panenky
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
Příloha:
- 1 kg nové brambory
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 lžička sušeného česneku
- 2-3 lžíce rostlinného oleje
Zálivka na pečené brambory:
- 2 stroužky česneku
- kůra z 1 citronu
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- tymiánové lístky
Směs na potíraní panenky:
- sladká/uzená paprika
- rostlinný nebo olivový olej – podle potřeby
Na zdobení a posypání:
- čerstvá petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Vepřovou panenku podélně rozřízněte nožem, ale neprořízněte ji celou, pak nožem opatrně udělejte jemné zářezy, ale ne úplně do tvaru mřížky. Podle chuti ji osolte, opepřete a nechejte odležet.
2. Nové brambory dejte do mísy, nakrájejte je na půlměsíčky, které dochuťte solí, černým pepřem, sušeným česnekem a přilijte také rostlinný olej – dobře promíchejte, aby se koření smíchalo.
3. Následně je rozprostřete na plech a pečte v předehřáté troubě 30 minut při 200 °C.
4. Zálivka na pečené brambory: Do jiné mísy dejte prolisovaný česnek, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, přilijte šťávu z 1/2 citronu a šťávu z 1/2 citronu a nakonec ještě přidejte tymiánové lístky – dobře promíchejte.
5. Po upečení brambory vyjměte z trouby, přendejte je do mísy a zalijte připravenou zálivkou – promíchejte, přikryjte fólií a nechejte 15 minut odstát.
6. Na plech vyložený pečicím papírem položte formu podle videa a na tuto formu položte vepřovou panenku, kterou potřete směsí, která je složena ze sladké/uzené papriky a rostlinného/olivového oleje.
7. Pečte v předehřáté troubě 10 minut při 180 °C.
8. Po upečení panenku vyjměte z trouby, ještě jednou ji potřete směsí a pečte dalších 10 minut při 180 °C.
9. Lahodnou vepřovou panenku podávejte s pečenými bramborami zdobenou čerstvě nasekanou petrželkou a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!