Podzim je tu – jak se postarat o koně?

Počasí skáče sem a tam, ale podzim už je cítit ve vzduchu. S ním i podzimní projížďky. Koně jsou však velmi citlivá zvířata a stejně jako lidem, i jim může podzimní počasí působit nepříjemné zdravotní obtíže. O co všechno byste se měli na začátku podzimu postarat, abyste si ho užili na maximum?

Zdroj: depositphotos

Důkladná zdravotní prohlídka a odčervení

Zdravotní prohlídka a odčervení je na podzim obzvlášť důležitá. Bahnité a vlhké podzimní prostředí přeje plísním kopyt i podlomům. Na podzim se také velmi daří larvám parazitů a to ani nemluvíme o klasických podzimních „virózách,” které se mohou týkat koní stejně jako lidí. 

Zkontrolujte, zda je váš kůň odčervený. Zkontrolujte mu kopyta i zuby. Pokud si na kopytech všimnete zapáchající a mokvající hniloby, nemusíte panikařit. Na začátku je možné vyřešit problém doma, pomocí prostředku proti hnilobě kopyt (nikdy ho však nepoužívejte preventivně). Veterináře kontaktujte, pokud hniloba do pěti dnů nemizí.

Dalším zdravotním problémem, který se objevuje především v podzimních a zimních měsících je podlom. I tady je nejlepší prevence – postarejte se o čisté prostředí a dostatečnou hygienu. Veškeré oděrky a ranky koni okamžitě ošetřete. Podlom působí bakterie, které se na zvířatech vyskytují běžně, problém působí právě v okamžiku, kdy mají příležitost dostat se do jeho těla. 

Na podlom můžete opět použít prostředky pro domácí péči. Pokud by však byl kůň apatický nebo docházelo k jiným změnám jeho chování, opět kontaktujte veterináře. 

Důležitá je v tomto období také kontrola zubů. 

Nezapomeňte na kontrolu očkování, abyste koně chránili proti všem podzimním a zimním nemocem. 

Úprava jídelníčku

Podzim se většinou nese i ve znamení pohybových návyků. Pokud bude počasí přát, možná budete jezdit na více vyjížděk a s koněm více trénovat. V horším počasí naopak možná pohybovou aktivitu lehce omezíte. Obě varianty však vyžadují úpravu kalorického příjmu tak, aby odpovídal upravenému výdeji.

Nezapomeňte, že na podzim už tráva nedá koni tolik živin. Suplementujte ji senem a doplňky stravy pro koně. Díky nim budou mít dostatek vitamínu i bílkovin, aby i v chladnějších měsících a nastávající zimě prospívali. Pokud hledáte pro koně opravdu to nejlepší, sáhněte po doplňcích a výbavě z e-shopu Ketris.cz, který se právě na koně a jejich potřeby už dlouhé roky specializuje. 

Zkontrolujte stáje a chraňte koně před chladem

Podívejte se, jestli ve stájích nikde netáhne průvan a problémová místa případně opravte. Také je na čase vyndat a zkontrolovat deky, které jste na jaře možná schovali. Nejsou někde děravé? Jsou stále vodotěsné? Nezapomněli jste je před uložením impregnovat?

Kromě stájí zkontrolujte i výběh. Důležité je, aby se měl kůň kde schovat před nepřízní počasí. 

Velkým nepřítelem je také už zmíněné bahno, kterého se ve výběhu nejde zbavit dokonale. Zkuste alespoň podložit místa, kde se kůň nejvíce zdržuje, pevným podkladem, aby s bahnem byl v kontaktu co nejméně. Tomu může pomoci i pravidelné střídání výběhu – pokud je to ve vašich možnostech. 

Nezapomínejte na reflexní prvky

A ještě máme jeden tip na konec. Podzimní viditelnost je nespolehlivá. I když vyjíždíte na dopolední vyjížďku na cesty zalité sluncem, nikdy nevíte, kdy se situace změní. Proto byste vždy měli mít reflexní prvky vy i váš kůň. 

Není snad nic krásnějšího, než podzimní vyjížďky – zvlášť pokud máte spokojeného a zdravého koně. Pokud se postaráte o všechny jeho základní potřeby už začátkem podzimu, určitě si společně užijete spoustu jedinečných zážitků.