Tipy na doplňky pro chov koní

Máte doma malou chovatelku nebo malého chovatele koní? Chcete konečně vědět, o čem mluví, když mluví o hřbílku? Pak je tento článek přímo pro vás. Péče o koně zahrnuje řadu věcí – my se dnes zaměříme na koňskou srst, projdeme si její zbarvení a vysvětlíme vám, jak správně hřebelcovat. Tak čtěte dál, ať víte, jaké doplňky by vám při tom neměly chybět.

tipy na doplňky pro chov koní
Zdroj: pixabay.com

Koňská srst

Ještě než se pustíme do hřebelcování, pojďme si o koňské srsti něco povědět. Vypadá krásně, ale koňská srst není jen na okrasu, zvláště ne ta, které se říká podsadová. 

Podsadová srst je pro koně tepelnou izolací, která je udržuje v příjemném stavu i při nízkých zimních teplotách. Nejeden by jim záviděl, že v zimě nemusí běhat po obchodech a shánět vhodnou péřovou bundu. 

Aby měl kůň podsadovou srst dobrou, krmte koně kvalitní stravou. Základem je kvalitní seno nebo luční porost, který se doporučuje doplňovat vitaminy a minerály. Lesklá srst vypovídá nejen o tom, že je na tom kůň zdravotně dobře, ale že se o něj jeho majitel dobře stará. Samostatnou kapitolu ve správné péči o koně pak zaujímá zdraví hříbat. Příroda to naštěstí dobře vymyslela a zranitelná hříbata se podsadovou srstí už rodí. 

Barevná kamufláž

Kolem třetího měsíce začínají růst koním chlupy krycí, které časem mění barvu, asi jako vlasy u lidí. Tak tomu bylo například v případě Juráška z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Tento legendární bělouš, který se na televizních obrazovkách každoročně proběhne po zasněžené stráni v sedle s Libuškou Šafránkovou, se narodil původně jako hnědé hříbátko. Bílá srst v této scéně působí opravdu kouzelně, ve sněhu téměř jako barevná kamufláž.

Vedle bělouše a hnědáka rozeznáváme další základní druhy zbarvení, jsou to:

  • grošák 
  • vraník
  • ryzák
  • plavák
  • albín

Čistota půl zdraví

Koně, kteří žijí na pastvě nebo venkovním ustájení a kteří mají kolem sebe jiné koně, se dokáží očistit sami. Čistí se automaticky, a to způsobem, který by nám možná připadal legrační – čistí se o stromy, ploty nebo válením na zemi.

Čistý kůň v přírodě je tedy tak trochu zaprášený a sem tam mu na srsti zůstane kousek bahna, ale koním v přírodě to tak nevadí. I to patří k jejich hygieně.

Proč vlastně koně čistit?

Jiná situace je, pokud je kůň ustájený. Takový potřebuje pravidelnou péči o srst – prospívá to nejen stavu jeho srsti, ale i jeho zdraví celkovému. Tím, že koni pravidelně čistíte srst, dochází u něj k pravidelnému prokrvení svalstva a zvýšení produkce živočišných vosků. Ty jsou odpovědné za to, že je srst odolnější vůči nepříznivému počasí.

Další důvod, proč koně čistit, je kontrola jeho zdravotního stavu. Při pravidelném čištění srsti máte skvělou příležitost zjistit, zda se kůň nepotýká s nějakými zdravotními obtížemi, jako jsou například časté plísně kopyt. 

Není kartáč jako kartáč

Na odstranění špíny, bláta a dalších nečistot z koňské srsti, jsou nejlepší kartáče, kterým se říká  hřbílka nebo taky hřebelce. Pořídit je lze v řádu desítek korun a sloužit vydrží opravdu dlouho. Kopyta se na rozdíl od srsti čistí tzv. háčkem. 

Jak na hřebelcování

Pokud chcete správně hřebelcovat, chytněte hřbílko do vzdálenější ruky od hlavy koně a pak pevně kružte proti směru koňské srsti. Postupujte od krku k zádům. Při čištění krku přehoďte koni hřívu na druhou stranu a nakonec nezapomeňte vyhřebelcovat koni také břicho – v těchto místech se doporučuje používat měkké hřbílko. Opatrnost je zde nade vše, zvlášť v místech, kde vyčnívají kosti, tedy v oblasti kohoutku, kyčelních hrbolů a nohou. 

Nezapomeňte koně odměnit

Čištění je rituál, při kterém dochází k budování a utužování vzájemné důvěry mezi koněm a jezdcem. Pokud chcete, aby vám kůň důvěřoval, přistupujte k němu s respektem a jemnocitem. Pozitivní pocity ze společně stráveného času můžete navíc posílit tím, že ho na závěr odměníte pamlsky pro koně