ROZHOVOR: Každá z nás může být bohyní s La déesse

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

V dnešním rozhovoru Vám představíme Lenku, matku tří dcer, která se vydala za svým snem kreativního krejčovství. Věnuje se šití krásných modelů, které vyzdvihují osobnost, eleganci, sebevědomí, ale také detail. V každém z jejích návrhů se můžete cítit jako taková bohyně.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Každá z nás může být bohyní s La déesse
Zdroj: La déesse

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuju se Lenka – jsem matka tří dcer a dvojnásobná babička. Už nemusím věnovat veškerý čas rodině, a tak jsem se začala věnovat něčemu, co mě baví.

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno děláte?

Hlavní techniku, kterou používám, bych nazvala “kreativní” krejčovina. Tím “kreativní” mám na mysli, že se ne vždy držím pravidel. Ale snažím se, aby na mých produktech bylo dobré řemeslo vidět. Trendy jsou zábavné, ale pomíjivé, proto se snažím tvořit nadčasové kvalitní oblečení.

Kdy jste začala šít oblečení a co Vás k tomu vedlo?

Mezi látkami a nitěmi se pohybuji, s menšími či většími přestávkami, celý život. Ve všech domácnostech v naší rodině je vždycky nějaký košík s rozpleteným svetrem nebo rozvyšívanou dečkou a samozřejmě šicí stroj.

K řemeslu jsem přičichla jako opravdu malá holka. Nejprve jsem obšívala panenky a postupně se dopracovala k tričkům a dalším kreacím pro sebe. Nikdy jsem se ale této práci profesionálně nevěnovala.

Jsem vlastně samouk. Jediné oficiální vzdělání, které bych snad mohla dát do souvislosti s tím, co teď dělám, je státnice z výtvarné výchovy na pedagogické fakultě. Pevně doufám, že se můj kladný vztah k “výtvarnu” alespoň trošku v mé práci odráží.

ROZHOVOR: Každá z nás může být bohyní s La déesse
Zdroj: La déesse

Je La déesse Vaše práce nebo Váš koníček?

La déesse začalo jako koníček, nyní už je to moje práce. K myšlence, že bych se mohla někdy šitím živit, mě přivedl online e-shop pro české tvůrce. Od prvních kousků ušitých jen tak po večerech po práci jsem se postupně dopracovala k celodenním a celotýdenním směnám u šicího stroje.

Měla jsem takovou radost, že si moje oblečení zákaznice objednávají, že jsem stále vymýšlela a šila nové a nové, až jsem přestala stíhat. Postupně jsem proto přibírala šikovné švadlenky.

Z tvoření jen tak po večerech se stala práce na plný úvazek spousta zařizování, účtů, faktur. S tím mi naštěstí pomáhá nejstarší dcera Eliška (to je ta blonďatá modelka, která se většinou objevuje na našich fotkách).

ROZHOVOR: Každá z nás může být bohyní s La déesse
Zdroj: La déesse

Jak vznikl název Vaší značky?

Při tvorbě názvu jsem chtěla vyzdvihnout, že je každá z nás bohyně – bohyně, pro kterou bych chtěla tvořit. Pak už jsem jen hledala hezky znějící alternativu tohoto slova a francouzský výraz pro bohyni – La déesse byl to pravé.

Jak navrhujete a vytváříte své oblečení, můžete nám popsat výrobní proces?

U mě je asi nejdůležitější pocit nebo nálada, kterou by ten model měl vyjadřovat. Lépe řečeno, jak by se měla žena v modelu cítit. Volnost, pohodlí, elegance, vyzývavost, sebevědomí … jak kdy. Pak teprve hledám tvar, siluetu, detaily. Nakonec sháním materiál, ze kterého by model nejlépe vynikl.

ROZHOVOR: Každá z nás může být bohyní s La déesse
Zdroj: La déesse

A někdy taky ne. Někdy prostě vidím látku a vůbec nevím, co bych z ní ušila, ale tak se mi líbí vzor, omak, povrch, že ji koupím. Potom třeba leží měsíc nebo dva v dílně a já vůbec netuším, co bych z ní mohla nastřihnout. Dřív jsem se tím stresovala, ale dnes už vím, že nápad dříve, či později přijde.

Když už je nápad i materiál, přichází na řadu technické provedení. Někdy si totiž vymyslím střih nebo nějaký detail, a pak zjistím, že je vlastně technicky těžko řešitelný, takže musím z něčeho slevit nebo něco přidat, změnit materiál nebo to celé zavrhnout. Občas pomůže, že dokončení prostě na pár dnů odložím, a řešení mě nějak napadne třeba při mytí nádobí.

Čím se inspirujete?

Čímkoliv. Lampou na ulici, stromy v lese, písničkou…

Co se Vám u zákazníků nejvíce osvědčilo?

Pohodlné šaty jakýchkoliv tvarů. Protože už při navrhování přemýšlím, jak by který model slušel tvaru postavy a typu osobnosti.

ROZHOVOR: Každá z nás může být bohyní s La déesse
Zdroj: La déesse

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Ne, to je jiná disciplína, to je zakázkové krejčovství.

Oblečení také šijete, nebo spíše upravujete jednoduché kousky oděvů?

Tvořím z nových látek nové oblečení.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Protože si vážím svých věrných zákaznic, snažím se je neustále překvapovat novými nápady, aby si mohly svou skříň stále rozšiřovat. Takže by to možná chtělo spíš najmout šikovného truhláře, který by jim ty skříně trošičku nafoukl.

ROZHOVOR: Každá z nás může být bohyní s La déesse
Zdroj: La déesse

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Vše je dostupné na stránkách www.ladeesse.cz nebo se můžete zastavit v showroomu v Praze 4, Na jahodách 9.

Chtěla byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Vzhledem k tomu, že se věnuji poradenství octo codes, mohu pomoci s nalezením vašeho stylu nejen v oblékání.

ROZHOVOR: Každá z nás může být bohyní s La déesse
Zdroj: La déesse