Poctivá bramboračka s nočky

Tento recept na bramboračku nabízí zvláštní dotek v podobě domácích noček, což je zvláštní varianta tohoto tradičního českého jídla. Bramboračka je teplá a zasytí, nočky z jíšky pak dodají polévce dodatečnou strukturu a chuť. Ideální jídlo na chladné dny!

Zdroj: Katka Kačka Suchá

Co budeme potřebovat:

Pro bramboračku:
  • Máslo
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • Hladká mouka (asi 2 lžíce)
  • Vývar nebo studená voda
  • Houby
  • Brambory
  • Kmín
Pro nočky:
  • Olej nebo máslo
  • 2 vejce
  • Jíška (směs másla a mouky)
Dochucení:
  • Sůl
  • Majoránka (čerstvá)
  • Česnek
  • Polévkové koření (volitelné)


Jak budeme postupovat:

1) Příprava zeleniny: Na másle osmažte kořenovou zeleninu.

2) Přidání mouky: Přidejte asi 2 lžíce hladké mouky a nechte osmažit.

3) Zalití: Zalijte vývarem nebo studenou vodou a míchejte do bodu varu.

4) Přidání dalších ingrediencí: Přidejte houby, brambory a kmín.

5) Vaření: Vařte, dokud není vše poloměkké.

6) Příprava noček: Na oleji nebo másle udělejte světlou jíšku, klepněte do ní 2 vejce a promíchejte. Nechte srazit do hrudek.

7) Přidání noček: Hrudky jíšky vhoďte do vroucí polévky a vařte asi 10 minut.

8) Dochucení: Nakonec dochuťte solí, čerstvou majoránkou a česnekem. Kdo chce, může přidat i polévkové koření.