Hydroponie: Urban gardening pro každého

Přibližně 70 % Čechů žije ve městech, a tak je urban gardening jedinou možností mnoha z nás, jak si vypěstovat vlastní bylinky, zeleninu nebo ovoce. Ne každý má k dispozici vlastní zahradu či balkón, ale i v malém bytě můžete vypěstovat dostatek úrody pro vás i vaše blízké. A to díky hydroponii, modernímu pěstování rostlin bez půdy.

Co si pod pojmem hydroponie vlastně představit? Termín vznikl spojením řeckých slov hydro (voda) a pónos (práce) a dnes jej používáme pro označení způsobu pěstování rostlin, při kterém jsou jejich kořeny namísto půdy ponořeny ve vodě obohacené o živiny, takzvanému živném roztoku. V praxi je tato metoda kultivace rostlin velmi efektivní a na malém prostoru lze vypěstovat mnohonásobně více úrody než na stejné ploše půdy. Hlavní výhodou hydroponického pěstování je však to, že je ideální pro pěstování rostlin uvnitř vašeho domova.

Domácí hydroponie: Co budu potřebovat?

Pro hydroponické pěstování pod umělým osvětlením budete potřebovat o něco více, než jen konev na zalévání a zahradnické rukavice. Pravdou je, že právě poměrně drahé vybavení bylo donedávna hlavním důvodem, proč byla hydroponie vyhrazena především profesionálním velkopěstitelům komerčních plodin, jako jsou rajčata nebo saláty. To už ale dávno neplatí a díky úsporným LED světlům a zavlažovacím systémům pro domácí použití se může stát hydroponickým pěstitelem doslova každý.

Pro vlastní hydroponickou zahrádku budete potřebovat toto základní vybavení:

Pěstební osvětlení

Rostliny potřebují k životu světlo a pokojové rostliny pěstované za oknem často strádají z důvodu nedostatečného osvětlení. Nedostatek světla omezuje schopnost rostlin provádět fotosyntézu a výsledkem je omezený růst a u plodících druhů malé výnosy. LED pěstební světlo, které má dostatečný výkon a správné světelné spektrum, je tak nezbytnou pomůckou každého domácího pěstitele.

Pro pěstování bylinek, microgreens a salátů vám postačí LED svítidlo s výkonem do 50 W, jehož provoz vás vyjde zhruba na necelé dvě stovky měsíčně. Praktická LED svítidla se stojanem pro pěstování bylinek pořídíte za necelou tisícikorunu  a o něco výkonnější LED svítidla na microgreens nebo saláty stojí přibližně o tisícovku více. Pokud se chcete pustit do pěstování rajčat, chilli papriček nebo třeba jahod, sáhnete hlouběji do kapsy, protože pro vývoj plodů potřebují rostliny více energie a živin.

Nádrž na živný roztok

Při klasickém pěstování získávají rostliny živiny kořeny z půdy, kde vznikají rozkladem organické hmoty díky práci mikroorganismů nebo jsou do ní přidávány lidmi, většinou ve formě ve vodě rozpustných hnojiv. Ta jsou vyrobena z minerálních solí a jejich výhodou je, že dodávají rostlinám živiny rychle a dokážou je vybudit k obrovskému růstu. Právě minerální hnojiva rozpuštěná ve vodě tvoří hydroponický živný roztok.

Podle velikosti vaší zahrádky budete každý týden připravovat několik litrů až desítek litrů živného roztoku. Může vám stačit obyčejný kbelík, ale pokud budete pěstovat více rostlin nebo používat automatický závlahový systém, pak je praktičtější pořídit si nádrž na vodu. Obvykle vám postačí levná plastová nádrž s objemem do 50 litrů. Praktické jsou také flexibilní nádrže, takzvané flexitanky, které jsou spolehlivé a snadno se skládají i čistí.

Zavlažovací systém a pěstební médium

Živný roztok dodává rostlinám veškeré živiny, které potřebují, a tak je skutečně možné pěstovat hydroponicky rostliny bez substrátu s kořeny „plavajícími“ vodě. Z praktického hlediska, a především pokud s hydroponií teprve začínáte, je vhodnější zasadit rostliny do některého z hydroponických pěstebních médií, jako je kokosový substrát nebo minerální vlna a keramzit. Pěstební hydroponický substrát neobsahuje živiny, ale zadržuje živný roztok a slouží k uchycení rostlin.

Rostliny zasazené v hydroponickém substrátu můžete zalévat ručně, podobně jako klasické pokojovky, s tím rozdílem, že namísto vody použijete živný roztok. Pokud ale máte málo času nebo chcete vypěstovat maximum úrody, vyplatí se investovat do některého ze samozavlažovacích systémů, které dodávají rostlinám živný roztok pravidelně a podle jejich potřeb. Typů závlahových systémů existují desítky a při jejich výběru se jistě vyplatí poradit s odborníkem na indoor pěstování v některém z growmarketů.