Udělejte to v dubnu: 1 lžíce a i ta nejslabší orchidej, která nikdy nekvetla, rozkvete!

Jaro je ideální doba pro ošetření vašich orchidejí, aby i ty nejslabší rostliny začaly bláznivě kvést. Orchideje na jaře přirozeně začínají tvořit nové větvičky a pupeny, a proto je důležité zajistit, že dostanou všechny potřebné živiny pro zdravý růst a kvetení. Zde je návod, jak na to:

Zdroj: istock.com

1. Výživa z vaječných skořápek

Jednoduchý, ale účinný způsob, jak poskytnout orchidejím potřebný vápník, je použití vaječných skořápek. Skořápky ze dvou vajec omyjte, usušte na slunci nebo v troubě a poté je rozemelte na prášek. Rozemleté skořápky zalijte litrem vroucí vody a nechte louhovat do vychladnutí, ideálně přes noc. Poté roztok přeceďte přes husté sítko a použijte buď k postřiku listů, nebo zalévání u kořenů. Listy můžete postřikovat jednou týdně a ke kořenům aplikujte 5 polévkových lžic roztoku jednou za 20 dní.

Zdroj: istock.com

2. Banánové hnojivo

Další skvělou výživu pro vaše orchideje může poskytnout banánové hnojivo. Skořápky ze dvou vajec a slupky ze dvou banánů omyjte, osušte a nakrájejte. Vše smíchejte a zalijte vařící vodou, vařte 10 minut, poté nechte vychladnout a roztok přeceďte. Získané hnojivo dolijte čistou vodou do objemu jednoho litru a použijte přibližně 5 čajových lžiček jednou za měsíc přímo ke kořenům vaší orchideje.

3. Základní péče o orchideje

Orchideje potřebují dobrou půdu, správné zavlažování, přijatelnou vlhkost a vhodné osvětlení. Ujistěte se, že je půda vhodná pro orchideje, obvykle se doporučuje borová kůra s příměsí rašeliny nebo kokosových pilin. Zalévejte je jednou týdně ponorem do koupele s vodou, kde by měly zůstat asi 15-20 minut. Dbejte na to, aby byly kořeny po zálivce dobře omyty a substrát nebyl přemokřený.

Zdroj: istock.com

4. Správné osvětlení a teplota

Orchideje potřebují jasné, ale rozptýlené světlo. Ideální je umístit je na parapet okna orientovaného na východ nebo západ, aby přímé sluneční světlo rostliny nepálilo. Teplota by měla být stabilní a vlhkost vzduchu vysoká, což můžete zajistit použitím zvlhčovače vzduchu nebo rosením vody kolem rostlin.

Vysaďte petrželku v zahradě s těmito tipy a budete mít bohatou úrodu

Dodržováním těchto kroků a pravidelným aplikováním přírodních hnojiv zajistíte, že vaše orchideje budou zdravě růst a bohatě kvést. Tento jarní rituál může oživit i ty nejslabší orchideje, které se dosud nerozvinuly ve svůj plný potenciál.