Výborná rada, pokud pěstujete mrkev: 1 lžíce tohoto zázraku z kuchyně a žádný škůdce ji na zahradě nenajde

Mrkev je oblíbenou zeleninou, kterou mnozí rádi pěstují ve svých zahradách díky její chutnosti a všestrannosti v kuchyni. I když není mrkev zvláště náročná na pěstování, vyžaduje určitou péči, aby se dosáhlo kvalitní úrody bez nemocí a škůdců. Níže naleznete několik osvědčených tipů, jak zajistit, že vaše mrkev bude růst zdravě a bez problémů.

Zdroj: istock.com

1. Správný typ půdy

Mrkev vyžaduje lehkou, propustnou a záhřevnou půdu bez kamenů. Ideální jsou hlinitopísčité, písčitohlinité nebo jílovitohlinité půdy s dobrým obsahem humusu. Důležité je vyvarovat se hnojení chlévským hnojem, který může způsobit praskání a rozvětvování kořenů.

2. Výsev a rotace

Mrkev by měla být vysévána na stejné místo s odstupem 4-6 let, aby se předešlo akumulaci patogenů v půdě. Při výsevu mrkve je vhodné použít techniku rozhození semen smíchaných s vlhkým pískem, což usnadňuje rovnoměrnější rozložení a zabraňuje nutnosti řídnutí mladých rostlin.

3. Použití manganistanu draselného

Starý, ale účinný způsob, jak ochránit mrkev před nemocemi a škůdci, je použití roztoku manganistanu draselného. Tento roztok (3g na 10 litrů vody) aplikujte po druhém ředění rostlin. Opakujte zalévání po třech týdnech, což pomůže udržet rostliny zdravé a bez infekce.

Zdroj: istock.com

4. Odradit mrkvovou mušku

Mrkvová muška je běžný škůdce, který může zničit vaši úrodu. K jejímu odradění můžete použít roztok z červeného pepře (1 lžíce pepře na 10 litrů vody). Tento roztok zalijte přímo na záhon mrkve, což pomůže odpuzovat škůdce díky silné vůni pepře.

5. Dodání vápníku

Mrkev potřebuje dostatek vápníku pro správný růst. Ujistěte se, že vaše půda obsahuje dostatečné množství vápníku, což můžete zjistit prostřednictvím analýzy půdy. Případně můžete do půdy přidat vápno, což pomůže zlepšit strukturu půdy a dodá potřebné živiny.

Nejlepší domácí výživa pro jahody: Pokud je na jaře nakrmíte tímto, budete mít extra bohatou úrodu

Tato stará a osvědčená rada o použití manganistanu draselného vám může pomoci dosáhnout bohaté a zdravé úrody mrkve bez použití chemických pesticidů. Vyzbrojeni těmito tipy, můžete se těšit na úspěšnou sezónu pěstování mrkve ve vaší zahradě. Hodně štěstí a šťavnaté úrody!