Cuketová omáčka, která skvěle doplní těstoviny, rýži, brambory a maso

Znáte ten pocit, když jste unaveni z klasických omáček a hledáte něco nového? Máme pro vás tu správnou odpověď: Cuketová omáčka! Tento univerzální doplněk je skvělý nejen k těstovinám, ale i k rýži, bramborám a masu. Recept je tak snadný, že ho zvládnete i jako úplní začátečníci v kuchyni. Pojďme do toho!

Zdroj: iStock

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg cuket bez semen
  • 1 kg paprik různé, bez semen
  • 700 g cibule
  • 700 g mrkve
  • 500 g rajčat
  • 500 ml kečupu (sladký nebo ostrý)
  • 1 ks sladké chilli omáčky
  • 3 ks větší balení rajčatový protlak
  • 6 pl sójovky
  • 6 pl worcester omáčky
  • 2 pl cukru
  • 1 pl soli
  • Česnek podle chuti
  • 100 až 150 ml oleje (řepkový, slunečnicový)


Jak budeme postupovat:

1) Nakrájíme všechnu zeleninu na kostičky.

2) Na oleji zesklovatíme cibuli.

3) Přidáme zeleninu, osolíme a restujeme 15 minut.

4) Vmícháme ostatní ingredience a provaříme.

5) Nalijeme omáčku do sterilních sklenic, zavíčkujeme a sterilizujeme při 80°C asi 15 minut.

6) Opatrně vyndáme sklenice, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.