Čím topit v rodinném domě a ušetřit?

Podzim se pomalu blíží a s ním i období, kdy bude třeba doma topit. Jelikož se teplo zdražuje, možná i vy už delší dobu přemýšlíte nad tím, jak za topení v rodinném domě ušetřit. Můžete si obléknout teplý svetr a pletené ponožky nebo také změnit způsob vytápění. Poradíme vám, čím máte ve svém domě topit, abyste ušetřili.

Tip pro vás: Bydlíte-li ve starém domě, zvažte, zda nebude lepší investovat spíše do zateplení domu než do změny způsobu vytápění. Využít můžete i dotaci až 150 000 od Nová zelená úsporám Light 

Kotel na tuhá paliva

V kotlech na tuhá paliva lze topit dřevem, uhlím, koksem, briketami nebo peletami. Obvykle se jedná o nejlevnější způsob vytápění, je však třeba počítat s tím, že například s uhlím se už pravděpodobně dlouho topit nebude. Doporučujeme pořizovat kotle na tuhá paliva v emisní normě 3, ideálně 5., které zaručí bezproblémový provoz i po roce 2024. 

V případě dřeva si zase musíte uvědomit, kolik času strávíte s jeho řezáním, štípáním a skládáním. Navzdory tomuto všemu je však topení dřevem stále nejlevnějším způsobem vytápění. Pro toho, kdo si je schopen zařídit dřevo a nebojí se práce, ideální varianta.

Plynový kotel

Plyn byl dlouho považován za relativně levné palivo, podražil až kvůli válce na Ukrajině. Přesto lze říci, že plynové kotle jsou k vytápění starších domů stále vhodné a topit plynem se v nich vyplatí. 

Elektrokotel

Elektrické vytápění je vhodné pro domy pasivní a nízkoenergetické. Rozhodně se nevyplatí u domů starších a nezateplených.

Tepelné čerpadla

Tepelné čerpadlo se vyplatí především v domech, kde se spotřebovává velké množství energie. Výhodou je, že na tepelné čerpadlo můžete získat dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Tip pro vás: Zvažte kombinované vytápění vašeho domu. Ideální je například tepelné čerpadlo v kombinaci s krbovými kamny, ve kterých lze topit dřevem nebo kombinace čerpadla a plynového kotle.