ROZHOVOR: Zápisníky s duší přírody

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Jsme velmi rádi, že Vám můžeme představit Denisu, která v rámci projektu “ProcitnuTě” vyrábí zápisníky, které v sobě nesou kousek Matky Země. Jsou výjimečné tím, že jejich obal je vyroben z březové kůry s ručně malovanou kresbou. Ale to není všechno. Čtěte dál!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Zápisníky s duší přírody
Zdroj: procitnuTě

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuju se Denisa a pod projektem ‘procitnuTě’ vyrábím různé eko výrobky již od roku 2018. Zpočátku se jednalo pouze o Instagramový projekt, kde jsem s ostatními sdílela fotky z mého toulání lesem a u nich jsem psala své myšlenky, kterými jsem chtěla druhé inspirovat k novým, trošku jiným úhlům pohledu ohledně života.

Jednou, když jsem se zase procházela lesem, kde na zemi leželo spoustu popadané březové kůry, mne napadlo, že bych z ní mohla něco vyrobit. A jelikož ráda píšu, hned mne napadlo, že bych kůru mohla použít jako přední desku zápisníku. A tak jsem se sama naučila, jak takový zápisník ručně vyrobit. Záleželo mi a dodnes mi stále záleží na tom, abych při výrobě používala co nejvíce přírodní materiály a aby vše bylo dělané ručně.

Po nějakém čase a pozitivním ohlasu od mých úžasných sledujících jsem je začala prodávat a mně se tak otevřely brány do úplně nového světa. Postupně se má tvorba začala rozrůstat o šperky a další výrobky a já věděla, že tohle je to, čím se chci živit.

ROZHOVOR: Zápisníky s duší přírody
Zdroj: procitnuTě

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno děláte?

Jak jsem již zmínila, všechno to začalo u zápisníků s březovou kůrou. Mám ráda, když tvořím věci, které přede mnou ještě nikdo nevytvořil. Bohužel pro mne, jsem po čase zjistila, že nápad na zápisníky s kůrou už někdo přede mnou měl, a tak jsem přemýšlela, čím bych se mohla odlišit. Tak jsem na kůru začala malovat svými ručně dělanými akvarely, které jsem poté taky prodávala. Pak jsem objevila epoxidovou pryskyřici.

Sehnala jsem si netoxickou variantu a začala vyrábět náhrdelníky s přírodninami, které jsem si sbírala na mých toulkách moravskou přírodou. Dnes už mám na seznamu výrobků mnoho různých druhů, ale v podstatě zápisníky a náhrdelníky tvořily takový základ, od kterých se to všechno vyvíjelo.

ROZHOVOR: Zápisníky s duší přírody
Zdroj: procitnuTě

Je ProcitnuTe Vaše práce nebo koníček?

Díky velkému štěstí a naspořeným penězům z práce v zahraničí, jsem si mohla splnit sen a živit se tím, co mě fakt baví. Jsem si vědoma, že ne každý má to štěstí, to ale neznamená, že to nejde. Řídím se heslem: Všechno jde, když se chce.

Čím se při své tvorbě inspirujete?

Mou největší inspirací je příroda. Zní to jako klišé, vím, ale nebýt mých výletů do našich krásných lesů a luk a nebýt mého žití v severských zemích, kde je příroda tak krásně surová a čistá, tak bych dnes nejspíš netvořila. Většina nápadů nejen na výrobky, ale i na texty, ke mně přichází skrze prosté bytí v přírodě.

ROZHOVOR: Zápisníky s duší přírody
Zdroj: procitnuTě

V čem si myslíte, že jsou Vaše výrobky jedinečné?

Tím, že mé výrobky v obyčejném obchodě neseženete. Oproti těm, které tam seženete, mají mé výrobky chyby. Každý kus si prochází dlouhým ručním procesem vzniku.
Výrobky dělané ručně jsou autentické, originální, mají šmrnc právě díky tomu, že je každý jiný.

Tím, samozřejmě, nezavrhuju výrobky dělané pomocí továrního stroje, všechno má své plusy a mínusy. Ale pokud bych já sama měla na výběr třeba mezi náhrdelníkem z Číny a náhrdelníkem od českého tvůrce, jednoznačně volím ten druhý.

Můžete nám popsat, jak vznikají Vaše šperky?

Nejlepší bude, když se na to rovnou podíváte. Na mém Instagramovém profilu @lesnisvety mi můžete nakouknout pod ruce a podívat se, jak třeba takový náhrdelník vzniká.

ROZHOVOR: Zápisníky s duší přírody
Zdroj: procitnuTě

Jak dlouho Vám trvá vytvořit jeden šperk?

Většinou to bývá kolem jednoho týdne, a to hlavně kvůli pryskyřici, která potřebuje několik dní na vytvrzení.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Přiznám se, že plány momentálně žádné nemám. Přistihli jste mě totiž v docela pro mne speciálním období mého života, kdy jsem se na nějakou dobu s výrobou rozhodla přestat a věnovat se pouze sama sobě.

Občas je toho na člověka hodně, proto když taková chvilka přijde, raději se na nějakou dobu stáhnu. Nechci se do ničeho nutit, ani do výroby, protože jakmile začnete něco dělat z nutnosti a z vidiny peněz, je dost možné, že brzy vyhoříte a nebudete pak schopni dělat vůbec nic.

V tomto je tvorba docela ošemetná, ale dá se tomu předejít. Jak ráda říkám, někdy je dobré dát věcem volný průběh. Ono se to pak samo poskládá.

ROZHOVOR: Zápisníky s duší přírody
Zdroj: procitnuTě

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Své výrobky prodávám na Fleru, což je skvělá prodejní platforma pro české i slovenské tvůrce. Pokud letos plánujete shánět pod stromeček originální dárky, a zároveň chcete podpořit lokální tvůrce, můžu Fler jedině doporučit.

No a pokud vás má tvorba zaujala a chcete se dozvědět více, ráda vás uvítám na mých webových stránkách, kde najdete celé mé portfolio včetně textů, které jsem zmiňovala výše.

ROZHOVOR: Zápisníky s duší přírody
Zdroj: procitnuTě

Chtěla byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Pokud je tu něco, co bych chtěla, aby si lidé z tohoto rozhovoru odnesli, bylo by to stručně asi tohle: Nebojte se jít si za svými sny.

Poslední dobou si uvědomuji čím dál víc, že nezáleží na tom, kolik věcí vlastním, ale spíš na tom, jak moc si dokážu užívat života. A proto si myslím, že strávit život plněním si vlastních snů je to nejlepší, co pro sebe můžete udělat.

ROZHOVOR: Zápisníky s duší přírody
Zdroj: procitnuTě
ROZHOVOR: Zápisníky s duší přírody
Zdroj: procitnuTě