Znáte profiteroly? Dnes Vám ukážeme, jak krok za krokem připravit sladké, vzdušné a křupavé sušenky. Můžete je naplnit krémem podle své chuti a fantazie. Pokud profiterolky neznáte, doporučujeme vyzkoušet tento recept. Vaši blízcí, a dokonce i ti nejmladší členové ho jistě ocení!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Sladké a krémové profiteroly:
Co budeme potřebovat:
- 100 ml vody
- ¼ lžičky soli
- 50 g másla
- 75 g mouky
- 2 velká vejce
Jak budeme postupovat:
1) Nalijte vodu do hrnce se silným dnem. Přidejte sůl a máslo. Vzniklou směs zahřívejte na mírném ohni, dokud nedosáhne bodu varu.
2) Přidejte všechnu mouku najednou. Intenzivně a průběžně míchejte stěrkou, dokud těsto není hladké a na dně pánve nezůstane tenký film (některé pánve nedovolují vytvoření tohoto filmu – pokud se tak nestane, po promíchání těsto 20-30 sekund opékejte). Délka tohoto procesu se může lišit v závislosti na intenzitě tepla a množství těsta (nám to trvalo asi 40 sekund).
3) Těsto přeneste do hluboké mísy. Nechte ji asi 5 minut vychladnout, aby se vejce při zapracování nesrazila.
4) Vejce rozklepněte do malé misky. Rozšlehejte je vidličkou do hladka. Postupně je vmíchejte do máslem potřeného těsta a pokaždé šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota. Předejdete tak tomu, aby těsto bylo příliš řídké.
5) Těsto přendejte do zdobicího sáčku s velkou tryskou (o průměru 1-1,5 cm).
6) Těsto položte na plech vyložený pečicím papírem a vytvarujte rovnoměrné kopečky.
7) Profiteroly pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení neotvírejte dvířka trouby, protože by poklesly.
8) Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
9) Poté udělejte na dně každého profiteroles malý otvor a naplňte je krémem, který máte rádi, pomocí zdobicího sáčku a případně lineární trysky. Pokud chcete, aby zůstaly křupavé, naplňte je až těsně před podáváním.
10) Profiteroly podávejte s velkou chutí!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!