Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na jemný nadýchaný cukrový koláč, který se rozpouští v ústech si ihned zamilujete.
Jemný nadýchaný cukrový koláč, který se rozpouští v ústech
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 200 ml teplé mléko
- 2 lžíce cukru
- 25 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného droždí
- 2 vejce
- špetka soli
- vanilka – podle chuti
- 120 g změklé máslo
- 470 g hladké mouky
Ostatní:
- 120 g cukru – na posypání
- 50 g másla
- vanilka – podle chuti
- 150 ml horká smetana – na přelití
Jak budeme postupovat:
1. V teplém mléce rozpusťte cukr a přisypejte droždí – dobře promíchejte, dokud se přísady nerozpustí.
2. Následně přidejte rozklepnuté vejce, špetku soli a vanilku podle chuti, změklé máslo – dobře promíchejte, pak mouku prosejte a přisypávejte ji po částech – vypracujte lepivé, ale velmi vláčné těsto.
3. Těsto přikryjte a nechejte 1 hodinu na teplém místě odpočinout.
4. Na drobenku smíchejte všechny ingredience a směs dejte do lednice.
5. Potom formu na pečení vyložte pergamenem, vymažte ji olejem/máslem a těsto do ní rozprostřete a urovnejte, přikryjte a nechejte 15 minut odležet.
6. Do těsta udělejte otvor a do každého otvoru naneste sladkou drobenku z lednice.
7. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C.
8. Po 20 minutách vyjměte formu z trouby, koláč přelijte horkou smetanou a pečte dalších 10 až 15 minut.
9. Podávejte ho s láskou, radostí a grácií.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!