Jemný nadýchaný cukrový koláč, který se rozpouští v ústech

Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na jemný nadýchaný cukrový koláč, který se rozpouští v ústech si ihned zamilujete.

Jemný nadýchaný cukrový koláč, který se rozpouští v ústech
Zdroj: souspark.ru

Jemný nadýchaný cukrový koláč, který se rozpouští v ústech

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 200 ml teplé mléko
  • 2 lžíce cukru
  • 25 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného droždí
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • vanilka – podle chuti
  • 120 g změklé máslo
  • 470 g hladké mouky

Ostatní:

  • 120 g cukru – na posypání
  • 50 g másla
  • vanilka – podle chuti
  • 150 ml horká smetana – na přelití

Jak budeme postupovat:

1. V teplém mléce rozpusťte cukr a přisypejte droždí – dobře promíchejte, dokud se přísady nerozpustí.

2. Následně přidejte rozklepnuté vejce, špetku soli a vanilku podle chuti, změklé máslo – dobře promíchejte, pak mouku prosejte a přisypávejte ji po částech – vypracujte lepivé, ale velmi vláčné těsto.

3. Těsto přikryjte a nechejte 1 hodinu na teplém místě odpočinout.

4. Na drobenku smíchejte všechny ingredience a směs dejte do lednice.

5. Potom formu na pečení vyložte pergamenem, vymažte ji olejem/máslem a těsto do ní rozprostřete a urovnejte, přikryjte a nechejte 15 minut odležet.

6. Do těsta udělejte otvor a do každého otvoru naneste sladkou drobenku z lednice.

Jemný nadýchaný cukrový koláč, který se rozpouští v ústech
Zdroj: souspark.ru

7. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C.

8. Po 20 minutách vyjměte formu z trouby, koláč přelijte horkou smetanou a pečte dalších 10 až 15 minut.

Jemný nadýchaný cukrový koláč, který se rozpouští v ústech
Zdroj: souspark.ru

9. Podávejte ho s láskou, radostí a grácií.

Jemný nadýchaný cukrový koláč, který se rozpouští v ústech
Zdroj: souspark.ru

Přátelé přejeme vám dobrou chuť!