Představujeme Vám dnešní recept na pikantní nakládaná rajčata na zimu, která si okamžitě zamilujete. Ideální doplněk k hlavnímu jídlu nebo jen tak samostatně. Jsou vynikající, lahodné a velmi chutné. Rajčata jsou sladkokyselé, voňavé, se slanými tóny. Jejich příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji každý!
Nakládaná pikantní rajčata na zimu
V receptu je uvedeno množství produktů na 1 litrovou sklenici, proto jsi vypočítejte správné množství soli, cukru a octa pro vaše množství zavařenin.
Co budeme potřebovat:
- 1,5 kg rajčat
- 1 cibule, mrkev, sladká a pálivá paprika
- bylinky
- koření – na zavaření
- 1 lžíce soli
- 3 lžíce cukr
- 3 lžíce 9 % ocet
Jak budeme postupovat:
1. Rajčata rozkrojte napůl a vyřízněte z nich stopky.
2. Nakrájejte cibuli, mrkev, sladkou a pálivou papriku na kousky.
3. Zeleninu a bylinky kromě cibule nasekejte mixérem.
4. Na dno sterilovaných sklenic nasypte koření, které používáte při zavařování.
5. Naskládejte vrstvu rajčat, pak cibuli, znovu rajčata a naplňte celou sklenici vroucí vodou, přikryjte sterilizovaným víčkem a nechte 15 minut stát a pak vylijte vodu.
6. Do čistého hrnce nasypte sůl a cukr, přidejte nakrájenou zeleninu a zavařovací koření – přiveďte k varu a několik minut vařte, pak přilijte ocet, trochu povařte a nalijte do sklenic.
7. Uzavřete víčky, otočte sklenice dnem vzhůru a zakryjte, dokud nevychladnou.
8. Rajčata skladujte ve špajzu nebo ve sklepě.
9. Podávejte je s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!