Hledáte inspiraci na nějakou pečenou dobrotu k odpolední kávičce? Rádi byste něco ovocného a báječného? V tom případě tu jste na správném místě! Dnes si společně přichystáme luxusní, kakaový zákusek s ovocem, mascarpone a zakysané smetany. Příprava je velice snadná a to především díky přiloženému foto a video receptu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vrstvený kakaový zákusek s ovocem, lahodným krémem mascarpone a zakysané smetany
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 středně velká vejce
- špetka soli
- 16 g vanilkového cukru
- 180 g cukru
- 100 g rostlinného oleje bez zápachu
- 100 ml mléka – pokojová teplota
- 220 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- 10 g prášku do pečiva
Ovoce:
- 340 g ananasu z konzervy
- 200 g sušených švestek
- 200 g vlašských ořechů
- 350 g konzervovaných třešní
Ostatní:
- 50 ml ananasové šťávy jako impregnace na dort
Krém:
- 400 ml vychlazené smetany ke šlehání 30 % tuku
- 150 g moučkového cukru
- 500 g studeného mascarpone
- 16 g vanilkového cukru
- 300 g studeného smetanového sýra
- 400 g studené zakysané smetany 20-30 % tuku
Jak budeme postupovat:
1. Do misky si rozklepněte vejce, přidejte špetku soli, přisypejte vanilkové cukre – vyšlehejte a postupně přisypávejte cukr – šlehejte, pak přilijte olej bez zápachu – šlehejte, mléko pokojové teploty – šlehejte a nakonec přisypávejte prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva – šlehejte a dobře promíchejte.
2. Připravte si formu o rozměrech 28 x 18 cm a nalijte do ní těsto, které pěkně rozetřete a uhlaďte.
3. Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 175 °C.
4. Po upečení těsto rozdělte na 2 stejné díly a 1 díl ještě překrojte na polovinu. Z 1 poloviny těsta nakrájejte kostky a dejte je stranou.
5. Na dno formy položte spodní polovinu upečeného těsta a potřete ananasovou šťávou.
6. Mezitím nakrájejte na kousky ananas, sušené švestky, nasekejte vlašské ořechy a připravte jsi vypeckované třešně.
7. Smetanu nalijte do mísy, zašlehejte mascarpone, přisypte vanilkový cukr – vyšlehejte, poté přidejte smetanový sýr a zakysanou smetanu – pokračujte ve šlehání.
8. Hotový krém rozetřete na upečené těsto a následně naaranžujte nakrájené ovoce, poté je posypejte nasekanými vlašskými ořechy.
9. Zakryjte upečeným těstem nakrájeným na kostky, opět naneste krém a postup opakujte.
10. Nakonec dort vyjměte z formy a na poslední vrstvu krému posypejte drobenkové kakaové těsto, které jsme si nechali z jedné poloviny těsta – Nezapomeňte na boky dortu!
11. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!