Hledáte-li ideální dezert k víkendové kávě, pak je možná vaše hledání u konce. Dnes si totiž společně přichystáme chutný makový dezert s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou. Makové moučníky jsou známé především v Evropě, řada cizinců se s nimi jinde nesetkala a ani netuší, že se tato skvělá surovina může využívat během pečení. A přitom jde o takovou lahůdku. Příprava této makové mňamky je velice jednoduchá a časově nenáročná. Zvládne jej připravit téměř každý kuchařský začátečník. Už se vám sbíhají sliny? Pojďme si tedy společně přichystat tento chutný makový dezert s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Makový dezert s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou
Co budeme potřebovat:
těsto:
- 8 ks bílků
- 200 g cukru
- 100 g mletého máku
- podle chuti strouhaný kokos
- 6 lžic polohrubé mouky
krém:
- 8 ks žloutků
- 200 g cukru
- 3 dl mléka
- 1 lžíce škrobu
- 2 lžíce pudinkového prášku
- 50 g másla
na polevu:
- půl hrnku kávy
- 150 g nadrcených sušenek
- 180 g tmavé čokolády
- 2 lžíce mléka
Jak budeme postupovat:
1) Začneme tím, že si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Poté přidáme mouku, mák a také kokos. Důkladně promícháme a vypracujeme si hezké hladký těsto.
2) Nyní si připravíme plech, který si vyložíme pečícím papírem. Těsto na plech rovnoměrně rozetřeme. Pečeme při 180 stupních zhruba 25 minut.
3) Pokračujeme krémem. Vyšleháme si žloutky s cukrem. V druhé míse si škrob necháme rozpustit v mléce a přidáme do žloutkové směsi. Tuto směs si začneme zahřívat na mírném plamenu. Po chvilce přidáme pudinkový prášek. Stále mícháme dokud nám krém nezhoustne a poté odstavíme. Do teplého krému si přimícháme máslo a důkladně jej rozmícháme.
4) Jakmile se nám těsto dopeče a vychladne tak jej potřeme naším krémem. Na krém naneseme nedrcené sušenky, které jsme rozmočili v kávě.
5) V parní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem. Nakonec tuto čokoládovou polevu naneseme na vrch našeho dezertu a rovnoměrně uhladíme. Necháme vychladnout a máme hotovo!