Nadýchané domácí briošky s nutellou a rozinkami

Připravte se na lahodnou dobrodružnou cestu chutí s našimi nadýchanými domácími brioškami! Tyto nadýchané domácí briošky s nutellou a rozinkami vás okouzlí nejen svým jedinečným aroma, ale také neskutečně jemnou texturou. Překvapte své blízké neotřelým dezertem plným sladké rozkoše, který si zamilují od prvního sousta!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Nadýchané domácí briošky s nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

Nadýchané domácí briošky s nutellou a rozinkami

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 160 ml teplé vody
  • 160 ml teplého mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 11 g sušeného droždí
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru
  • 80 ml rafinovaného slunečnicového oleje
  • 350-400 g bílé pšeničné mouky
  • 100 g extra jemné strouhanky

Pro náplň:

  • 11 lžiček nutelly

Ostatní:

  • 1-2 lžíce rafinovaného slunečnicového oleje – na tvarování a vymazání pánve
  • 1 vejce + 1 lžička octa – na potření před pečením
  • hrst rozinek – na zdobení

Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Do hluboké mísy nalijte teplou vodu a teplé mléko, poté přisypejte sušené droždí a cukr – promíchejte.

2. Vzniklou směs přikryjte pokličkou a nechte 5 minut kynout, aby se droždí aktivovalo.

Nadýchaná brioška s Nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Následné přisypte vanilkový extrakt, přilijte rafinovaný slunečnicový olej a nasypejte 100 g prosáté mouky – míchejte metličkou dohladka a ještě vmíchejte extra jemnou strouhanku – dobře promíchejte.

Nadýchaná brioška s Nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Postupně přisypejte zbývající mouku a poté vypracujte měkké a poměrně lepivé těsto.

5. Povrch těsta potřete trochou rafinovaného slunečnicového oleje, přikryjte je potravinovou fólií a čistou kuchyňskou utěrkou a nechejte ho 30 minut kynout na teplém místě.

Nadýchaná brioška s Nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu
Nadýchaná brioška s Nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Ruce si potřete olejem, těsto jemně prohněťte a rozdělte ho na 12 přibližně stejných dílů: Jeden větší a 11 menších a vytvarujte z nich kuličky.

Nadýchaná brioška s Nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Každou malou kuličku těsta mírně zploštěte a do středu dejte lžičku nutelly, pak je spojte a okraje dobře slepte, aby náplň zcela zakryly – opět vytvarujte do kuličky.

Nadýchaná brioška s Nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu
Nadýchaná brioška s Nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu
Nadýchaná brioška s Nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Na pomoučeném stole těsto rozválejte na kulatý plát o průměru plechu.

Nadýchaná brioška s Nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Plech vymažte olejem a vysypte moukou, poté přeneste do něj plát těsta a pak ho nožem na těsto rozkrojte na 8 dílů.

Nadýchaná brioška s Nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Naplněné buchty položte na plech, umístěte je soustředně a slepte je k sobě.

Nadýchané domácí briošky s nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Povrch připraveného těsta potřete štětcem rozšlehaným vejcem smíchaným se lžičkou octa. Poté nadzvedněte horní části spodních plátů těsta a přeložte je přes naplněné buchty.

Nadýchané domácí briošky s nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Povrch posypejte omytými a osušenými rozinkami.

Nadýchané domácí briošky s nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Přikryjte je potravinovou fólií a čistou kuchyňskou utěrkou – nechte ji 15 minut “odpočívat” a znovu potřete rozšlehaným vejcem.

Nadýchané domácí briošky s nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Pečte 25-30 minut, dokud se pěkně nepropeče, v troubě předehřáté na 180 °C.

15. Nechte je trochu vychladnout a poté je vyjměte z pánve.

16. Podávejte je s velkým potěšením a s láskou.

Nadýchané domácí briošky s nutellou a rozinkami
Zdroj: retete-usoare.eu

Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!