Přinášíme vám skvělý recept na bezmasé zelné listy, které okouzlí vaše chuťové buňky. Tato zdravá a lehká pochoutka je plněná chutnou mrkvovou směsí, která vám zaručí skvělý gastronomický zážitek. Zelné listy jsou jemné a plné výživných látek, a díky tomu, že neobsahují maso, jsou skvělou volbou pro vegetariány nebo ty, kteří si rádi občas dopřejí bezmasou alternativu. Připravte si tento lahodný pokrm snadno a rychle a užijte si chuť zeleniny v plné parádě!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Bezmasé zelné listy plněné mrkví
Co budeme potřebovat:
- 1,5 kg zelí
Pro náplň:
- 1 kg mrkve
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička soli
- 1/3 lžičky mletého černého pepře
- 2 cibule
- 100 ml slunečnicového rostlinného oleje (rafinovaného)
- 7-15 stroužků česneku
Na marinádu:
- 0,5 l vroucí vody
- 1 špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 120 ml 9% octa
Jak budeme postupovat:
1. Příprava náplně: Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na středním struhadle do velké mísy.
2. Mrkev osolte, okořeňte koriandrem a mletým černým pepřem.
3. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na tenká půlkolečka a osmažte ji na rozpálené pánvi se 100 ml rostlinného oleje.
4. Cibuli nasypte do mrkvové směsi. Přidejte také rozdrcený česnek.
5. Nasaďte si rukavice a ingredience promíchejte rukama.
6. Připravte si zelní listy: Očistěte zelí od všech vnějších listů, dobře ho omyjte a ostrým nožem odstraňte stonek.
7. Nalijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Poté vložte zelí otvorem nahoru, snižte teplotu a stěrkou zelí do vody zatlačte. Po chvíli její listy změknou. Začněte je od sebe oddělovat vidličkou a vyndejte je na talíř. Přikryjte talíř pokličkou a nechte vychladnout.
8. Listy nakrájejte na 2-3 díly a odstraňte silné žilky.
9. Tvarujte: Vezměte do dlaně kousek zelného listu, doprostřed dejte trochu mrkvové náplně a srolujte do ruličky. Pak ji trochu zmáčkněte v dlani a konce zatlačte dovnitř. Hotové vložte do prostorné pánve.
10. Pokud vám zbyly listy zelí, můžete jimi rolky přikrýt. Rolky přelijte také zbylou šťávou z náplně.
11. Připravte marinádu: Do hrnce nalijte vroucí vodu (asi 60-70 °C). Přidejte sůl a cukr a míchejte lžící, dokud se obě přísady nerozpustí. Poté přilijte ocet a znovu promíchejte.
12. Zelní rolky přelijte vzniklou marinádou. Přikryjte je talířem a navrch položte závaží (my jsme na něj dali sklenici od okurek).
13. Takto je nechte stát 3 hodiny při pokojové teplotě, pak přeneste do lednice a nechte marinovat další den.
Hotovo! Přendejte na talíř a s velkou chutí podávejte!