Domácí pečená zeleninová směs na topinky, pod maso i na těstoviny

Tato pečená zeleninová směs je nejen chutná, ale také všestranná, a tak si ji můžete vychutnat nejen na topinkách, ale také jako přísadu do těstovinových omáček nebo jako chuťový doplněk k různým masovým pokrmům. Všichni milovníci grilované zeleniny si ji jistě oblíbí pro její bohatou chuť a pikantní aroma.

Zdroj: Jitka Matoušková
Co budeme potřebovat:
  • 3 cukety
  • 5 cibulí
  • 1 kg červených paprik
  • 1 kg žlutých paprik
  • 5 stroužků česneku
  • 1 dcl oleje
  • 3 lžice cukru
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1 větší kečup
  • 2 lžičky koření na gril zeleninu
  • Trocha čili (volitelné, pro milovníky pikantní chuti)

Jak budeme postupovat:

1) Předehřejte troubu na 180 °C.

2) Cukety, cibule a papriky očistěte a nakrájejte na menší kousky. Česnek rozmačkejte nebo nasekejte nadrobno.

3) Smíchejte v misce olej, cukr, sůl, červený vinný ocet, koření na gril zeleninu a případně čili (pokud máte rádi pikantní chuť).

4) Vložte nakrájenou zeleninu do většího plechu a zalijte ji směsí z oleje a koření. Dobře promíchejte, aby se koření dostalo rovnoměrně na všechny kousky zeleniny.

Zdroj: Jitka Matoušková

5) Pokryjte plech s zeleninou alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.

6) Poté odkryjte a přilijte kečup. Dále pečte zeleninu bez alobalu ještě asi 30 minut, nebo dokud zelenina není krásně měkká a dochucená.

7) Po upečení vše přendejte do sklenic a pevně zavíčkujte. Následně zavařte v hrnci ve vodní lázni po dobu 20 minut.

Hotovou pečenou zeleninovou směs můžete podávat na topinkách jako chutný základ pro masové nebo těstovinové pokrmy, nebo si ji vychutnat jako samostatné lahodné jídlo.