Domácí Matjesový salát z cukety

Cuketa je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. Příprava tohoto skvělého salátu z cukety vám zabere jen několik málo minut.

Zdroj: Mirenn Pižlová
Co budeme potřebovat:
  • 1kg očištěné a pokrájené cukety
  • 100 gr soli,
  • 2-3 dcl oleje
  • 4 větší cibule
  • 6ks kuliček pepře,nového koření
  • 6ks bobkový list a řebíčků… Kromě soli a cukety si můžete koření i cibuli dát i více. Dávám tzv. podle oka.

Jak budeme postupovat:

1) Cuketu zbavit jadřinců a pořádně střed vyčistit.

2) Potom nakrájet na slabé plátky a stejnoměrně. (Doporučuji škrábat škrabkou na brambory) Dosáhnete slabých a stejnoměrných plátků.
3) Cuketu naložíme na 4 hodiny do soli a necháme v lednici vybrečet – občas promíchat a promačkat rukama.
4) Potom musíme všechnu vodu řádně vymačkat i několikrát.Pouští hodně vody a té se musíme zbavit.
5) Proždímanou cuketu promícháme s kořením, olejem a cibulí na kolečka a je hotovo. Teď nechat 2-3 dny uležet. Již druhý den je to jedlé, ale je lepší když se proleží.
Nikdy jsem to nezkoušela jak dlouho to vydrží, ale měli jsme to i měsíc v lednici a bylo to výborné.
Cuketu je lepší použít větší nebo-li ty, které již mají zralé semena.Mladé cukety jsou houbovité a mají hodně vody a není to moc dobré!!