Dnes vám přináším recept na švestkový kotáč s mákem, jedinečný dezert, který si získá srdce každého milovníka sladkých dobroty. Tento šťavnatý koláč spojuje chuť švestek, vůně máku a křupavou drobenku do jedinečného souznění chutí. Bude to opravdu neodolatelný zážitek pro vaše chuťové buňky!
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 240 ml mléka
- 40 g droždí
- 60 g cukru
- Špetka soli
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- Kůra z 1 citronu
- 200 ml oleje
Maková náplň:
- Mák
- Horké mléko
- Cukr
- Vanilkový cukr
- Rum (podle chuti)
- Skořice (podle chuti)
- Džem (podle chuti)
- Švestky
Drobenka:
- Polohrubá mouka
- Cukr
- Máslo
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve připravte těsto. V menší míse nechte droždí kynout ve 120 ml teplého mléka s 1 lžičkou cukru.
2) Větší míse smíchejte hladkou mouku, zbylý cukr, špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidejte žloutky a olej.
3) Přidejte nadýchané droždí s mlékem do mísy s ostatními surovinami a vše důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
4) Těsto nechte v míse zakryté utěrkou kynout asi 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
5) Mezitím připravte makovou náplň. Mák nechte na chvíli namočit v horkém mléce. Poté přidejte cukr, vanilkový cukr, rum, skořici a dle chuti můžete přidat také džem. Náplň důkladně promíchejte.
6) Troubu předehřejte na 180°C a plech vystelete pečícím papírem.
7) Kynuté těsto rozválejte na plech a vyrovnejte.
8) Na těsto nanesete vrstvu makové náplně, a na ni rozložte ušlehané švestky.
9) Na závěr připravte drobenku. Smíchejte polohrubou mouku, cukr a máslo tak, aby vznikla drobenka.
10) Drobenkou posypte koláč, aby vytvořila krásnou křupavou vrstvu. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 minut.
11) Hotový švestkový koláč nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na porce a podávejte teplý nebo studený.
Vyzkoušejte tento chutný recept na cuketovou nádivku
Tento skvělý dezert je ideální pro rodinné oslavy nebo jen tak na zpestření vašeho jídelníčku. Dobrou chuť!