Připravte se na kulinářský zážitek plný lahodných chutí! Dnes vám představujeme recept na vepřovou panenku, která je elegantně zabalená v listovém těstě a podává se s delikátně zapečenou zeleninou. Tento pokrm spojuje jemnost vepřové panenky s křehkostí listového těsta, vytvářející unikátní kontrast chutí a textur. Zapečená zelenina dodává tomuto jídlu výraznost a svěží chuť. Každé sousto tohoto vepřového pokrmu je jako taneční symfonie pro vaše chuťové buňky. Připravte si tento výjimečný pokrm a zazářte v kuchyni svým mistrovstvím!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vepřová panenka zabalená v listovém těstě podávaná se zapečenou zeleninou
Co budeme potřebovat:
- 500 g vepřové panenky
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
- mletá červená paprika – podle chuti
- 4 lžíce rostlinného oleje – na smažení
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- olej – na smažení
Ostatní:
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- olej – na smažení
- 400 g kynutého listového těsta – (nebo obyčejného listového těsta)
- 200 g slaniny
- 60-80 g strouhaného sýra
Na potření:
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Na posypání:
- sezamová semínka
Směs:
- 1 cibule
- 2 cukety
- 1 mrkev
- 2 červené papriky
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 30 ml rostlinného oleje.
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
- čerstvý kopr – podle chuti
- 100 g pšeničné mouky
Jak budeme postupovat:
1. Čistou plochu posypejte kořením: solí, černým pepřem, červenou sladkou mletou paprikou a obalte v koření celou vepřovou panenku z každé strany.
2. Poté ji položte na pánev s rozehřátým olivovým olejem a smažte ji 2-3 minuty z jedné a z druhé strany dozlatova.
3. Mezitím nakrájejte cibuli na drobno a smažte ji na pánvi s olejem 1-2 minuty dozlatova, pak k ní přidejte nadrobno nakrájený česnek, dochuťte solí a černým pepřem – společně smažte na středním plameni.
4. Připravte si kynuté listové těsto anebo obyčejné listové těsto a doprostřed těsta naskládejte plátky slaniny, smaženou cibulí s česnekem, posypejte strouhaným sýrem a pak položte smaženou vepřovou panenku.
5. Následně ji v ní obalte a nakonec vše společně zabalte do listového těsta.
6. Slepte konce a položte ji na plech vyložený pečicím papírem, pak ji potřete žloutkem smíchaným s mlékem, aby byla krásně zlatistá a posypejte sezamovými semínky.
7. Pečte v předehřáté troubě 40-55 minut při 200 °C.
8. Nakrájenou cuketu dejte do mísy, posypte ji solí a nechte ji 10 minut odpočívat.
9. Mezitím dejte na pánev s rozehřátým olejem na jemno nakrájenou cibuli, pak k ní přidejte nakrájenou mrkev a na proužky nakrájenou červenou papriku – promíchejte, přikryjte pokličkou – vařte na mírném ohni.
10. Následně ke zelenině přidejte vyždímanou cuketa ze šťávy – promíchejte a vše společně na mírném ohni povařte.
11. Vejce rozklepněte do mísy, přilijte mléko, dochuťte solí, černým pepřem a nasekaným koprem – promíchejte metličkou a nakonec přisypejte mouku – opět promíchejte.
12. Směs přelijte do mísy a přidejte k ní uvařenou zeleninu – promíchejte a rozetřete do zapékací misky.
13. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 35-40 minut.
14. Zapečenou vepřovou panenku v listovém těstě podávejte ze zapečenou zeleninou a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!