Tímto receptem si můžete připravit výtečný a svěží Borůvkový koláč z jogurtového těsta. Křehké těsto s jogurtem v kombinaci s plnou náplní sladkých borůvek vytvoří skvělou harmonii chutí. Drobenka na vrchu dodá koláči lahodnou křupavost a dokonalou texturu. Tento koláč je ideální pro letní období, kdy jsou borůvky v sezóně, a můžete si tak vychutnat jejich osvěžující chuť. Připravte si ho jako sladkou pochoutku pro rodinné oslavy nebo posezení s přáteli a užijte si plnou chuť sladkého léta.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 500 ml polohrubé mouky
- 250 ml cukru krupice
- 4 vejce (velikost M)
- 1 prášek do pečiva
- 50 g vlažného rozpuštěného másla
- 1,5 kelímku bílého jogurtu
Náplň:
- 900 ml borůvek
Drobenka:
- 150 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 100 g moučkového cukru
Jak budeme postupovat:
1) Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
2) Do mísy prosejte polohrubou mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. Přidejte cukr a vejce a začněte míchat. Postupně přilijte vlažné rozpuštěné máslo a bílý jogurt. Míchejte, dokud nedosáhnete hladkého a dobře spojeného těsta.
3) Pekáč velikosti cca 24×36 cm vymažte tukem a vysypte moukou. Vlijte těsto do pekáče a urovnávejte povrch.
4) Posypte těsto borůvkami, které rovnoměrně rozložte po celém povrchu.
5) Připravte drobenku tím, že smícháte polohrubou mouku, máslo a moučkový cukr do konzistence drobenky. Posypte koláč drobenkou.
6) Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut, nebo dokud koláč nezměkne a nezezlátne.
7) Po upečení vyjměte koláč z trouby a nechte jej chvíli vychladnout.
Můžete podávat teplý nebo studený, samotný nebo s šlehačkou či zmrzlinou.
Máte dostatek borůvek? Vyzkoušejte – Nejlepší domácí tvarohové koláčky s rybízem a borůvkami