Borůvkový koláč z jogurtového těsta – nikdo mu neodolá

Tímto receptem si můžete připravit výtečný a svěží Borůvkový koláč z jogurtového těsta. Křehké těsto s jogurtem v kombinaci s plnou náplní sladkých borůvek vytvoří skvělou harmonii chutí. Drobenka na vrchu dodá koláči lahodnou křupavost a dokonalou texturu. Tento koláč je ideální pro letní období, kdy jsou borůvky v sezóně, a můžete si tak vychutnat jejich osvěžující chuť. Připravte si ho jako sladkou pochoutku pro rodinné oslavy nebo posezení s přáteli a užijte si plnou chuť sladkého léta.

Zdroj: Romana Važanská

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 500 ml polohrubé mouky
  • 250 ml cukru krupice
  • 4 vejce (velikost M)
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g vlažného rozpuštěného másla
  • 1,5 kelímku bílého jogurtu

Náplň:

  • 900 ml borůvek

Drobenka:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 100 g moučkového cukru

Jak budeme postupovat:

1) Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

2) Do mísy prosejte polohrubou mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. Přidejte cukr a vejce a začněte míchat. Postupně přilijte vlažné rozpuštěné máslo a bílý jogurt. Míchejte, dokud nedosáhnete hladkého a dobře spojeného těsta.

3) Pekáč velikosti cca 24×36 cm vymažte tukem a vysypte moukou. Vlijte těsto do pekáče a urovnávejte povrch.

4) Posypte těsto borůvkami, které rovnoměrně rozložte po celém povrchu.

5) Připravte drobenku tím, že smícháte polohrubou mouku, máslo a moučkový cukr do konzistence drobenky. Posypte koláč drobenkou.

6) Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut, nebo dokud koláč nezměkne a nezezlátne.

7) Po upečení vyjměte koláč z trouby a nechte jej chvíli vychladnout.

Můžete podávat teplý nebo studený, samotný nebo s šlehačkou či zmrzlinou.

Máte dostatek borůvek? Vyzkoušejte – Nejlepší domácí tvarohové koláčky s rybízem a borůvkami