Vítejte v našem dortovém světě plném sladkých dobroty! Dnes vám představujeme lahodný kakaový dort, který je korunován delikátním kávovým krémem. Tento dort je dokonalou kombinací kakaa a kávy, která rozproudí vaše chuťové buňky. Ponořte se do světa sladkých rozkoší a připravte si tento neodolatelný dort plný intenzivních chutí.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaový dort s kávovým krémem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 80 ml mléka
- 40 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 20 g kakaového prášku
- 100 g mouky
- 5 g prášku do pečiva
Na krém:
- 200 ml smetany ke šlehání min. 30 %
- 200 g mascarpone nebo smetanového sýra
- 110 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
- 35 g moučkového cukru
- 8 g želatinových plátků
- 30 ml kávy
Pro dekoraci:
- kakaový prášek
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Vejce a cukr šlehejte mixérem na vysoké otáčky, dokud nebudou hladké a mírně nezvětší svůj objem.
2) Přidejte postupně mléko a rafinovaný slunečnicový olej. Rozmixujte do hladka.
3) Vmíchejte prosátou mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva. Smíchejte mixérem na nízké otáčky.
4) Dno formy vyložte pečicím papírem. Přeneste do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
5) Pečte těsto asi 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
6) Nechte těsto mírně vychladnout, pak ho tenkým nožem oddělte od stěn formy a vyjměte z formy. Odstraňte pečicí papír z povrchu a počkejte, až zcela vychladne.
7) Vychladlou desku rozřízněte na 2 stejné díly (podélně).
Připravte krém:
1) Želatinové plátky zalijte studenou vodou a nechte je hydratovat.
2) Smetanu (studenou, čerstvě vyndanou z lednice) vyšlehejte mixérem, dokud se neobjeví měkké špičky.
3) Přidejte mascarpone, řecký jogurt a moučkový cukr. Smíchejte mixérem na nízké otáčky.
4) Přidejte kávu. Smíchejte mixérem na nízké otáčky.
5) Želatinové plátky vyjměte z vody a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud se nerozpustí. Dávejte pozor, abyste je nerozvařili.
6) Do smetany přidejte želatinu. Smíchejte mixérem.
Sestavení dortu:
1) Na talíř o průměru 18 cm vyložený pečicím papírem nebo acetátovou fólií položte jeden dortový plát, na povrch rozetřete krém a přiklopte druhým dortovým plátem.
2) Dort přikryjte potravinovou fólií a dejte na 4 hodiny do chladničky, dokud zcela neztuhne.
3) Odstraňte potravinovou fólii, kroužek a acetátovou fólii nebo pečicí papír z okolí dortu.
4) Posypeme kakaovým práškem.
5) Poté je nakrájejte na plátky.
6) Dort podávejte s velkým potěšením!
Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!