Tento dezert si doslova zamilujete díky jeho lehké struktuře! Připravte si osvěžující tvarohový koláč s ovocnou polevou z lesních plodů. Sladkokyselá kombinace bude skvělou odměnou pro Vás i vaše blízké. Nenechte si ujít příležitost ochutnat.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Osvěžující tvarohový koláč s ovocnou polevou:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- jedno střední vejce
- 50 g opraženého nebo moučkového cukru
- 120 g másla
- 200 g mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 10 g sezamových semínek (1 lžíce) + 10 g kokosových vloček (2 lžíce) – můžete je nahradit 20 g mouky
Pro náplň:
- 600 g 9% sladkého tvarohu
- 3 středně velká vejce
- 100 g zakysané smetany (pokud je tavroh hodně mokrý, můžete množství snížit)
- 140 g cukru (nebo podle chuti)
- 8 g vanilkového cukru
Na ovocnou polevu:
- 200 g mražených borůvek (nebo jiných bobulovin)
- 1 lžíce cukru (nebo podle chuti)
- 1 lžička kukuřičného škrobu + 1 lžíce vody (nepovinné)
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu! Tvarohový koláč jsme upekli ve čtvercové formě o rozměrech 23 x 23 cm. Můžete také použít kulatou pánev o průměru 24 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Měkké máslo, špetku soli a cukr rozmixujte stěrkou nebo mixérem dohladka.
2) Přidejte vejce. Velmi dobře promíchejte.
3) Vmíchejte sezamová semínka a kokosové vločky. Míchejte.
4) Postupně (ve dvou fázích) přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Těsto nejprve promíchejte lžící nebo stěrkou, poté ho prohněťte rukama. Nemusíte ho hníst dlouho: jen dokud není hladké a nespojí se do kuličky. Mělo by být měkké a nelepivé.
5) Těsto rozetřete rukama na dno plechu vyloženého pečicím papírem a nakonec ho uhlaďte lžící. Pokud chcete, můžete z něj vytvarovat stěny pro budoucí cheesecake.
6) Připravené těsto uložte do chladničky.
Připravte si náplň:
1) Do hluboké mísy dejte sladký tvaroh, opražený cukr, vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vejce. Mixujte, dokud není hmota hladká a homogenní. Měla by být dostatečně konzistentní, aby stěrka zanechávala na povrchu trvalé stopy (pokud je tedy sýr mokrý, snižte množství zakysané smetany).
Pokud nemáte mixér a tvaroh je zrnitý, propasírujte ho předem přes jemné sítko. Nepoužívejte mixér, protože by se ve směsi vytvořily vzduchové bubliny a dort by během pečení popraskal.
Připravte ovocnou polevu:
1) Mražené borůvky a cukr dejte do hrnce. Zahřívejte je na mírném ohni, dokud nezměknou a cukr se zcela nerozpustí.
Aby bylo ovocné pyré konzistentnější, můžete přidat škrob v kombinaci s trochou vody (tento krok není povinný: pokud nemáte škrob, jednoduše ovoce vařte déle, aby bylo pyré hustší). Vařte ji ještě 1 minutu.
Pokud použijete čerstvé ovoce, můžete ho nechat nerozvařené, aby si zachovalo co nejvíce vitamínů – stačí ho trochu rozmixovat mixérem.
2) Ovocnou směs nechte vychladnout.
3) Směs přeneste na desku podnosu. Rovnoměrně rozetřete. Na konci několikrát poklepejte na zásobník.
4) Na povrch směsi přidejte ovocnou polevu a náhodně ji rozetřete pomocí čajové lžičky. Pak jím projeďte párátkem a vytvořte náhodný vzor.
5) Pokud chcete, můžete směs a polevu místy stočit lžící, aby vypadala ještě zajímavěji.
6) Tvarohový koláč pečte 30 minut v troubě předehřáté na 150 °C. Poté snižte teplotu na 140 °C a pokračujte v pečení dalších 20-30 minut (my jsme ji položili na spodní polici prostředního regálu a použili jsme program bez konvekce zdola nahoru).
Hotovost zjistíte tak, že pánví zatřepete: uprostřed tvarohového koláče by se měly objevit trhlinky, ale neměl by být tekutý. Díky nízké teplotě pečení tvarohový koláč příliš nepraská a nehnědne.
7) Tvarohový koláč nechte 30 minut vychladnout na pánvi, tak ho položte na tác a nechte úplně vychladnout.
8) Okraje uhlaďte a nakrájejte na kousky.
9) Tvarohový koláč podávejte s velkou chutí! Je mírně sladký, jemný, aromatický a lahodný (pokud máte rádi sladší dezerty, přidejte do směsi více cukru)!
Tip pro Vás:
Pokud nemáte ovoce, můžete použít džem nebo marmeládu.
Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť k jídlu!