Jahodová mánie začíná u nás – recept na báječnou letní pochoutku, která uspokojí Vaše chutě. Připravte si sladký jahodový želé dort plněný vanilkovým krémem. Použít můžete jakékoliv ovoce, které máte rádi. Tak se do toho pusťme s radostí a chutí!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jahodový želé dort s vanilkovým krémem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 2 velká vejce (65-75 g každé)
- 70 g cukru
- 50 g mouky
- 20 g kukuřičného škrobu
- kůra z poloviny citronu
Pro sirup:
- 150 ml vody
- 30 g cukru
- 1,5 lžíce citronové šťávy
Na krém:
- 300 ml mléka
- 1 vejce
- 90 g cukru
- jednu lžičku vanilkového cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- 8 g želatiny + 2 lžíce mléka
- 150 ml smetany ke šlehání 33-35 %
Na jahodovou vrstvu:
- 500 g jahod (nebo jiného ovoce)
- 2 sáčky jahodového želé v prášku
- 400 ml vody (200 ml na každý sáček želé v prášku).
Ovocné želé v prášku můžete nahradit čirým dortovým želé v prášku nebo ovocnou šťávou v kombinaci se želatinou.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Oddělte bílky a žloutky tak, aby se žádný žloutek nedostal do bílků.
2) Vložte bílky do hluboké suché mísy. Šlehejte je mixérem na střední rychlost do pěny. Poté zvyšte rychlost mixéru na vysokou, a postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání bílků, dokud se neobjeví tuhé špičky (když mísu otočíte dnem vzhůru, pusinky by neměly vypadávat).
3) Postupně (jeden po druhém) vmíchejte žloutky do bílkové pěny pomocí mixéru na nízké otáčky.
4) Vmíchejte prosátou mouku, škrob a nastrouhanou citronovou kůru. Míchejte stěrkou, skládacími pohyby, odspodu nahoru a současně otáčejte mísou.
5) Těsto přeneste na plech a dno vyložte pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
6) Pečte těsto 25 minut v troubě předehřáté na 170 °C (program zdola nahoru, bez konvekce). Dvířka trouby se během pečení nesmí otevírat! Připravenost zkontrolujte pomocí testu párátkem. Doba pečení a teplota mohou záviset na vlastnostech vaší trouby.
7) Vyjměte plech z trouby a z výšky 25-30 cm jej vyklopte na prkénko.
8) Nechte korpus zcela vychladnout, pak ho tenkým nožem oddělte od stěn plechu a vyjměte ho. Oddělte korpus od pečicího papíru, uhlaďte povrch a odstraňte vrchní vrstvu.
9) Položte korpus na talíř a umístěte ho do nastavitelného kruhu nebo na stěny plechu, ve kterém jste ho pekli, a vyložte acetátovou fólií.
Připravte sirup:
1) Cukr rozpusťte v horké vodě. Přidejte citronovou šťávu. Míchejte.
2) Nechte sirup vychladnout. Potřete jím korpus.
Připravte krém:
1) Rozpusťte želatinu ve 2 lžících mléka a nechte ji hydratovat.
2) Vejce rozbijte do hluboké mísy. Přidejte opražený cukr a vanilkový cukr. Vše vyšlehejte metličkou do hladka a nadýchaně.
3) Přidejte kukuřičný škrob. Smíchejte do hladka.
4) Postupně (tenkým proudem) přidávejte do směsi mléko přivedené téměř k bodu varu za stálého míchání metličkou.
5) Výslednou směs přelijte do hrnce, ve kterém jste ohřívali mléko. Za stálého míchání vařte smetanu na mírném ohni, dokud nezhoustne.
6) Do horké smetany přidejte hydratovanou želatinu. Velmi dobře promíchejte, dokud se zcela nerozpustí.
7) Smetanu nalijte do čisté, suché mísy. Přikryjte ji potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem. Nechte vychladnout na teplotu mírně vyšší, než je pokojová teplota.
8) Smetanu ke šlehání (studenou, čerstvě vyndanou z lednice) šlehejte mixérem, dokud se neobjeví tuhé špičky.
9) Postupně vmíchejte šlehačku do vanilkového krému a stěrkou míchejte krouživými pohyby směrem nahoru.
10) Vzniklý krém nalijte na dort a rovnoměrně ho rozetřete.
11) Dort uložte na 30-40 minut do chladničky, dokud krém neztuhne.
Připravte si jahodovou vrstvu:
1) Jahody nakrájejte podélně na čtvrtiny.
2) Jakmile krém ztuhne, rozložte na něj jahody. Aby se vrstva želé neoddělila od krému, zapíchněte do ní částečně polovinu jahod.
3) Během přípravy želé uložte dort do chladničky.
4) Rozpusťte želé ve vroucí vodě. Výsledný roztok nechte vychladnout na pokojovou teplotu, a poté jej uložte na 1-1,5 hodiny do chladničky.
5) Když želé začne houstnout, rovnoměrně ho rozetřete po povrchu ovoce.
6) Koláč nechte v chladničce ještě 3-4 hodiny.
7) Poté kroužek a acetátovou fólii kolem něj odstraňte.
8) Dort naporcujte a podávejte s vanilkovým krémem a jahodami! Je jemný, aromatický a má vyváženou chuť! Velmi úspěšná kombinace!
Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!