Které rolety se nejlépe hodí do vaší domácnosti?

Výběr vnitřních rolet je stejně důležitý jako pořizování jiného vybavení do interiéru. Nejen že budou mít za úkol vás dlouhodobě chránit před sluncem a zraky zvědavců, měly by také designově ladit se zbytkem místnosti a působit jako vkusný designový prvek. Přečtěte si, které rolety si můžete pořídit a podle čeho do své domácnosti vybrat ty správné.

Že jste se při uvažování nad různými druhy stínění nadobro rozhodli pro rolety? Výborně. Doporučujeme ale pečlivě volit i konkrétní typ rolet, protože každý z nich vypadá na první pohled jinak a má jiné funkce.

Jak si vybrat ideální rolety

Abyste našli rolety, které budou dokonale vyhovovat vašim potřebám, měli byste se zaměřit na několik zásadních kritérií:

  • Intenzita stínění – chcete, aby byla v místnosti po zatažení rolety úplná tma, nebo preferujete částečnou propustnost světla?
  • Materiál – vaše rolety mohou být vyrobené z klasické látky nebo ze speciálních materiálů, které v místnosti pomáhají udržet stálou teplotu.
  • Ovládání – rádi byste roletu ovládali klasicky pomocí řetízku, nebo vyzkoušíte něco nového a dáte přednost třeba malým plastovým úchytům? Rolety lze opatřit i elektrickým ovládáním.
  • Design – každý typ vypadá trochu jinak, takže se zaměřte i na to, jak bude roleta designově ladit se zbytkem místnosti.

A teď už pojďme odhalit tajemství jednotlivých druhů vnitřních rolet.

Látkové rolety jsou nesmrtelná klasika

Běžná látková roleta je vyrobená z jednobarevné látky, která zastíní celou plochu okna a vytvoří v místnosti dostatečnou tmu – stále však mírně propouští světlo, což poznáte hlavně během dne.

Jedná se o univerzální a nadčasové stínění, které je už desítky let oblíbené u zákazníků po celém světě. Mezi výhody látkových rolet patří jejich cenová dostupnost, možnost vybrat si jakoukoliv barvu a vzor nebo jednoduché ovládání pomocí řetízku/šňůrky. Jsou ideální například do dětského pokoje, mimo jiné proto, že v místnosti nevytváří absolutní temnotu.

Rolety Den a Noc promění každou domácnost v moderní

Rádi byste stínění, které vašemu interiéru dodá nádech elegance a moderního stylu? Tím pádem zvažte pořízení rolet Den a Noc. Jedná se o rolety, které částečně připomínají rolety a částečně žaluzie. Jsou totiž vyrobené z látky, na níž se střídají průsvitné a neprůsvitné pruhy. Díky tomu si propustnost světla nastavíte podle potřeby, takže ve dne i v noci budete mít doma přesně tolik světla, kolik chcete.

Rolety Den a Noc jsou o něco dražší než klasické látkové rolety, ale působí moderně a mezi Čechy si získávají na čím dál větší oblibě. Dají se vyrobit s manuálním i dálkovým ovládáním.

S plisé roletami málokdy šlápnete vedle

Pokud vás rolety DEN a NOC nezaujaly, pak by vás mohlo okouzlit plisé (známé také pod názvem plisé rolety a plisé žaluzie). Vyrábí se z kvalitní antistatické látky a pomocí malých úchytů jej můžete snadno vytahovat nahoru i dolů. Kdekoliv na okně nebo dveřích tak vytvoříte stínící pruh, samozřejmě lze zastínit i celou skleněnou plochu.

Plisé rolety oceníte také pro jejich univerzálnost (designově zapadnou do každé místnosti napříč domácností). Navíc se montují přímo na okna, takže vám za žádných okolností nebudou překážet. Opět ale počítejte s mírně vyšší pořizovací cenou než u látkových rolet.

Potřebujete úplnou tmu? Zkuste zatemňovací rolety

Všechny výše uvedené typy fungují jako rolety proti slunci výborně. Ale co když chcete, aby do místnosti nepronikl ani jediný paprsek a měli jste maximální klid na spánek? Pro tento účel jsou nejlepší zatemňovací (blackout) rolety.

Vyrábí se z pogumované tkaniny, která utěsní každou mezírku na okně, takže po zatažení rolety neuvidíte žádné světlo. Blackout rolety nejlépe zužitkujete v ložnici a mimo jiné mají tu výhodu, že stabilizují teplotu v interiéru – během letních veder tak rolety zatáhnete a budete v bezpečí před sluncem i horkem.

Římské rolety se postarají o dokonalou eleganci

Do některých domácností se víc než moderní a nadčasové rolety hodí elegantní stínění. Pokud je to i váš případ, můžete dát přednost římským roletám. Jsou vyrobené z dekorativní látky, která se na rozdíl od klasické rolety nenavíjí, ale skládá – horizontální pruhy látek od sebe oddělují sklolaminátové výztuže.

Římské rolety výborně zpestří především interiér rodinných domů a lze je namontovat do zdi, do stropu i na okno. Podobně jako u jiných druhů rolet vám výrobce většinou dá na výběr mezi manuálním a elektrickým ovládáním.

Rolety si nechte vždy vyrobit na míru

Ať už se rozhodnete pro kterékoliv rolety, rozhodně si je nechte vyrobit na míru svým oknům nebo dveřím. Výrobce/prodejce vám jistě rád pomůže s výběrem designu, rozměrů i materiálu rolety. A kde se inspirovat? Například na webu www.zaluziekomfort.cz.