Základní ingrediencí při přípravě tohoto úžasného dortu jsou jahody. Rozmazlujte sebe i své blízké nadýchaným jahodovým dortem s bohatým smetanovým krémem. Každé sousto se Vám bude rozpadat v ústech. Zahalte se do chuti jahod a jemnosti, o které se Vám ani nesnilo. Vyzkoušejte tuto pochoutku, doporučujeme ji všemi deseti.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Božský jahodový dort:
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 4 vejce
- 4 lžíce cukru (100 g)
- jeden hrnek mouky (170 g)
Na krém:
- 800 g fermentované smetany min. 20 %
- 150 g moučkového cukru
- 2 sklenice nakrájených jahod
Pekli jsme na kulaté pánvi o průměru 18-20 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Vejce a cukr šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 7-10 minut, dokud se nezmění v nadýchanou, objemnou, bělavou pěnu, přes kterou těsto zanechává trvalé šmouhy.
2) Vmíchejte prosátou mouku. Míchejte stěrkou rychlými krouživými pohyby směrem zdola nahoru.
3) Dno formy vyložte pečicím papírem. Přeneste do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
4) Pánev pečte 35-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte, zda je hotové, pomocí párátka.
5) Nechte pánev mírně vychladnout, pak ji tenkým nožem oddělte od stěn pánve a vyjměte ji z ní. Oddělte ji od pečicího papíru a nechte ji zcela vychladnout.
6) Zabalte dort do potravinářské fólie a nechte ho 6-8 hodin “odpočívat”. Poté ho nakrájejte na 3 stejné plátky.
Připravte krém:
1) Abychom získali hustý a stabilní krém, vložíme zkvašenou smetanu do cedníku vyloženého dvojitou vrstvou gázy, povrch zatížíme a necháme ji přes noc oddělit od syrovátky (v lednici). Po této proceduře jsme ji odvážili.
2) Zakysanou smetanu a cukr šlehejte mixérem, dokud nevznikne hladký krém.
3) Jahody omyjte a osušte. Odstraňte stonky a podélně je rozkrojte.
Sestavte dort:
1) První koláč položte na talíř. Potřete ji krémem. Poté krém pokryjte plátky jahod.
2) Druhý koláč položte na první a jemně jej přitlačte. Potřeme krémem a poklademe jahodami.
3) Na dort položte vrchní vrstvu. Dlaněmi jemně přitlačte.
4) Povrch a okraje dortu potřete zbylým krémem.
5) Ozdobte dort podle svých představ. Použili jsme několik jahod a 40 g strouhané čokolády.
6) Dejte koláč na několik hodin do lednice, aby ztuhl.
7) Porcujte a s velkou chutí podávejte!
Přejeme Vám a vašim blízkým dobrou chuť!