Připravte se na opravdu chutný dezert jako vystřižený z kuchařské knihy. Přinášíme Vám inspiraci na lahodný dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem. Potěšte své blízké tímto gastronomickým skvostem. Je to opravdová lahůdka pro mlsné jazýčky!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dezert ze dvou druhů těsta plněný vanilkovým krémem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 120 g mouky
- 40 g bramborového škrobu
- 200 g vajec
- 145 g cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 8 g vanilkového cukru
Na krém:
- 1 litr mléka
- 300 g cukru
- 140 g kukuřičného škrobu
- 100 g másla
- 8 g vanilkového cukru
Pro sirup:
- 80 ml vody
- 70 g cukru
- 20 ml rumu
Ostatní:
- listové těsto
- práškový cukr – podle chuti
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Vejce, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru šlehejte mixérem na vysoké otáčky 7-10 minut, dokud nebude těsto nadýchané, objemné a bělavé a nezůstanou na něm trvalé šmouhy.
2) Vmíchejte prosátou mouku a bramborový škrob. Míchejte stěrkou rychlými krouživými pohyby směrem nahoru.
3) Těsto přeneste na papírem vyložený plech (my jsme použili obdélníkový plech o rozměrech 24 x 36 cm). Rovnoměrně rozetřete.
4) Pečte těsto 25-30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
5) Nechte ho zcela vychladnout, pak se ujistěte, že jeho rozměry odpovídají rozměrům plátů těsta, a rozřízněte ho na polovinu (podélně).
Připravte listové těsto:
1) Každou rozbalenou rolku listového těsta položte na plech a často ji propíchejte párátkem nebo vidličkou.
2) Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
3) Jeden z plátů listového těsta, který jste již upekli, posypte velkým množstvím moučkového cukru. Poté pečte dalších 5 minut při 200 °C.
Připravte krém:
1) Mléko přiveďte k bodu varu.
2) Smíchejte kukuřičný škrob, moučkový cukr a vanilkový cukr. Postupně přidávejte mléko a velmi dobře míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
3) Vzniklou směs přelijte do hrnce. Za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
4) Vroucí smetanu přelijte do suché mísy. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a často míchejte, aby se povrch nevysušil.
5) Vychladlou vařenou smetanu a změklé máslo (je důležité, aby měly obě hmoty stejnou teplotu) šlehejte mixérem na vysoké otáčky asi 8 minut, dokud se úplně nespojí a nezhladí.
Připravte sirup:
1) Do hrnce dejte vodu a cukr. Přiveďte k varu – cukr by se měl zcela rozpustit.
2) Nechte sirup zcela vychladnout a poté přidejte rum.
Sestavte dort:
1) Plát listového těsta bez moučkového cukru položte na talíř a polovinu krému na něj naneste trubičkou, okraje nechte volné. Rovnoměrně rozetřete stěrkou.
2) Na vrstvu krému položte nadýchané těsto. Pokapejte připraveným sirupem a nahoru rozetřete zbytek krému.
3) Na druhou vrstvu krému položte druhý plát těsta. Přikryjte ho pečicím papírem a těsto jemně přitlačte, aby se všechny vrstvy dobře spojily.
4) Dort dejte na 2 hodiny do chladničky, aby ztuhl.
5) Poté ostrým nožem uhlaďte okraje.
6) Nakrájejte na čtverce a posypte je moučkovým cukrem.
7) Dort podávejte s velkým potěšením!
Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!