Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem

Připravte se na opravdu chutný dezert jako vystřižený z kuchařské knihy. Přinášíme Vám inspiraci na lahodný dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem. Potěšte své blízké tímto gastronomickým skvostem. Je to opravdová lahůdka pro mlsné jazýčky!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Dezert ze dvou druhů těsta plněný vanilkovým krémem

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 120 g mouky
  • 40 g bramborového škrobu
  • 200 g vajec
  • 145 g cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 8 g vanilkového cukru

Na krém:

  • 1 litr mléka
  • 300 g cukru
  • 140 g kukuřičného škrobu
  • 100 g másla
  • 8 g vanilkového cukru

Pro sirup:

  • 80 ml vody
  • 70 g cukru
  • 20 ml rumu

Ostatní:

  • listové těsto
  • práškový cukr – podle chuti

Jak budeme postupovat:

Připravte těsto:

1) Vejce, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru šlehejte mixérem na vysoké otáčky 7-10 minut, dokud nebude těsto nadýchané, objemné a bělavé a nezůstanou na něm trvalé šmouhy.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Vmíchejte prosátou mouku a bramborový škrob. Míchejte stěrkou rychlými krouživými pohyby směrem nahoru.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Těsto přeneste na papírem vyložený plech (my jsme použili obdélníkový plech o rozměrech 24 x 36 cm). Rovnoměrně rozetřete.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Pečte těsto 25-30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Nechte ho zcela vychladnout, pak se ujistěte, že jeho rozměry odpovídají rozměrům plátů těsta, a rozřízněte ho na polovinu (podélně).

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Připravte listové těsto:

1) Každou rozbalenou rolku listového těsta položte na plech a často ji propíchejte párátkem nebo vidličkou.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Jeden z plátů listového těsta, který jste již upekli, posypte velkým množstvím moučkového cukru. Poté pečte dalších 5 minut při 200 °C.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Připravte krém:

1) Mléko přiveďte k bodu varu.

2) Smíchejte kukuřičný škrob, moučkový cukr a vanilkový cukr. Postupně přidávejte mléko a velmi dobře míchejte, aby se nevytvořily hrudky.

3) Vzniklou směs přelijte do hrnce. Za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Vroucí smetanu přelijte do suché mísy. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a často míchejte, aby se povrch nevysušil.

5) Vychladlou vařenou smetanu a změklé máslo (je důležité, aby měly obě hmoty stejnou teplotu) šlehejte mixérem na vysoké otáčky asi 8 minut, dokud se úplně nespojí a nezhladí.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Připravte sirup:

1) Do hrnce dejte vodu a cukr. Přiveďte k varu – cukr by se měl zcela rozpustit.

2) Nechte sirup zcela vychladnout a poté přidejte rum.

Sestavte dort:

1) Plát listového těsta bez moučkového cukru položte na talíř a polovinu krému na něj naneste trubičkou, okraje nechte volné. Rovnoměrně rozetřete stěrkou.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Na vrstvu krému položte nadýchané těsto. Pokapejte připraveným sirupem a nahoru rozetřete zbytek krému.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Na druhou vrstvu krému položte druhý plát těsta. Přikryjte ho pečicím papírem a těsto jemně přitlačte, aby se všechny vrstvy dobře spojily.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Dort dejte na 2 hodiny do chladničky, aby ztuhl.

5) Poté ostrým nožem uhlaďte okraje.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Nakrájejte na čtverce a posypte je moučkovým cukrem.

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Dort podávejte s velkým potěšením!

Skvělý dezert ze dvou druhů těsta plněný bohatým vanilkovým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!