Přemýšlíte, jaký rychlý recept byste mohli použít k zahnání hladu nebo k pohoštění svých blízkých? Připravte si tyto bezkonkurenční, nadýchané, dozlatova zapečené kynuté rohlíky plněné velkou porcí sýra a zeleniny, smíchané s česnekem. Můžeme Vám zaručit, že něco tak chutného a rychle připraveného, jste ještě nejedli.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečené rohlíky plněné sýrem a zeleninou:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 170 ml mléka (můžete nahradit vodou nebo syrovátkou)
- 9 g čerstvého droždí nebo 3 g sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- ¾ lžičky soli
- 40 ml oleje nebo rozpuštěného másla
- přibližně 280 g mouky
Pro náplň:
- 150 g sýra min. 50 % nebo mozzarelly
- 2-3 stroužky česneku
- zelenina – podle chuti (my jsme použili petržel)
- sůl, koření – podle chuti (my jsme použili mletý černý pepř)
- polovina rozšlehaného vejce (nepovinné)
Ostatní:
- polovina rozšlehaného vejce, 1-2 lžíce mléka nebo 1-2 lžíce olivového oleje (na potření “lodiček” před pečením)
- semínka sezamu – podle chuti (na posypání “lodiček” před pečením)
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Teplé mléko nalijte do hluboké mísy. Přidejte cukr a rozdrobené droždí. Míchejte. Pokud si nejste jisti kvalitou droždí, přikryjte mísu víkem nebo potravinovou fólií a dejte ji na 10-15 minut na teplé místo. Pokud se kvasinky aktivují, objeví se charakteristická pěnová “čepička”.
2) Přidejte sůl a olej. Míchejte.
3) Postupně přidejte prosátou mouku. Těsto hněťte rukama nebo mixérem s nástavcem ve tvaru háku: více než 5 minut, dokud nebude hladké. Mělo by být měkké, pružné a nelepivé.
4) Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké, lehce olejem vymazané mísy. Povrch potřete trochou oleje a přikryjte potravinovou fólií. Nechte ho na teplém místě kynout asi 40 minut, dokud nezvětší svůj objem 2-3krát.
5) Těsto jemně prohněťte a poté ho rozdělte na 8 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 15 minut odpočívat.
Připravte náplň:
1) Do hluboké mísy dejte nakrájenou zeleninu, prolisovaný nebo lisovaný česnek, mletý sýr, sůl a koření podle chuti. Pokud chcete, můžete přidat polovinu rozšlehaného vejce. Velmi dobře promíchejte.
Vytvarujte “lodičky”:
1) Každou kuličku těsta vyválejte do oválné placky. Srolujte ho do kompaktní ruličky a pak pevně slepte “šev” a konce k sobě.
2) Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi mezery. Dlaní je mírně zploštěte.
3) Poté uprostřed každého rohlíku udělejte hluboký řez, asi 1 cm hluboký. Použijte ostrý nůž.
4) Rolky přikryjte potravinovou fólií a nechte je 20 minut odpočívat.
5) Okraje vzniklých “lodiček” potřete štětcem rozšlehaným vejcem a posypte sezamovými semínky.
6) Každou “lodičku” naplňte osminou směsi sýra a česneku.
7) Lodičky pečte 15-20 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
8) Nechte je trochu vychladnout a pak je s chutí podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!