Oslavte jarní sezónu s tímto svěžím jahodovým dortem plným jahodové vůně a jemného krému. Náš recept vás provede krok za krokem přípravou tohoto lahodného dortu, který oslavuje chuť a vůni jahod.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Svěží jahodový dort plný jahodové vůně s jemným krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 20 g měkkého másla
- 120 g cukru
- 2 vejce
- 50 ml smetany (33 %)
- špetka soli
- vanilkový extrakt
- 2 lžičky prášku do pečiva + 140 g mouky
- 20 g kakaového prášku + 4 lžíce vody
Ostatní:
- 7 jahod
Krém:
- 500 g smetanového sýra
- 300 g slaného karamelu
- 300 ml smetany (33 %)
- 3 pláty želatiny nebo 9 g prášku
Želatina:
- 3 plátky želatiny nebo 9 g prášku
- 250 ml vařící jahodové šťávy
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy dejte měkké máslo, přisypejte cukr – promíchejte pomocí mixéru. Poté přidejte rozklepnuté vejce, přilijte smetanu (33 %), také přidejte špetku soli, vanilkový extrakt – promíchejte a ještě přisypejte prosátou mouku s práškem do pečiva – promíchejte.
2. Do malé misky si nasypete kakaový prášek s vodou – promíchejte a vlijte do misky k polovině těsta.
3. Připravte si formu o průměru 24 cm vyloženou pečicím papírem a naaranžujte střídavě do ní kopečky dvojitého krému a následně uhlaďte.
4. Poté očistěte čerstvé jahody, rozkrojte je napůl a pěkně je naaranžujte na těsto do tvaru květu.
5. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C.
6. Po upečení těsto přendejte na talíř a nechte trochu vychladnout.
7. Dále do studené vody dejte na 5 minut 3 plátky želatiny nebo 9 g prášku.
8. Do jiné misky dejte smetanový sýr, slaný karamel, smetanu 33 % a přilijte rozpuštěnou želatinu – rozmixujte mixérem. Pak krém rozetřete na upečené těsto a pěkně naaranžujte plátky jahod.
9. Znovu do studené vody položte 3 plátky želatiny nebo 9 g prášku a zalijeme vařící jahodovou šťávou – promíchejte.
10. Vytvořenou želatinu polijte jahody na krému a uložte na 4 hodiny do lednice na ztuhnutí.
11. Svěží jahodový dort plný jahodové vůně s jemným krémem podávejte s láskou a grácií.
Přátelé přejeme dobrou chuť!