Pečené kuře na bramborách se smetanou – Oběd z jednoho plechu

Dnes vám přinášíme skvělý recept na pečené kuře na bramborách se smetanou. Tento pokrm je ideální volbou pro oběd nebo večeři, protože kombinuje lahodné kousky kuřete s šťavnatými bramborami a krémovou smetanovou omáčkou. Tímto receptem vytvoříte kompletní jídlo, které si připravíte na jednom plechu, což usnadňuje přípravu i úklid. Kuře je nejprve marinováno ve výrazné směsi koření a omáček, aby získalo bohatou chuť.

Brambory jsou nakrájené na plátky a spolu s cibulí vytvářejí křupavou a aromatickou přílohu. Přilití smetany během pečení přidává jídlu dokonalou krémovost. Připravte se na lahodný zážitek z tohoto jednoduchého a chutného jídla, které si zamilujete jak vy, tak vaše rodina a přátelé!

kuře pečené na bramborách se smetanou – oběd z jednoho plechu
Zdroj: Jana Spurná

Co budeme potřebovat:

  • 1 kuře (naporcované)
  • Marináda: sojová omáčka, worcesterská omáčka, olej, koření zlaté kuře, kari, pepř
  • Brambory (oloupané a nakrájené na plátky)
  • Koření: podle chuti (např. sůl, pepř, paprika)
  • 1 cibule (nakrájená na plátky)
  • Smetana


Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravte marinádu. Ve vhodné misce smíchejte sojovou omáčku, worcesterskou omáčku, olej, koření zlaté kuře, kari a pepř. Přizpůsobte množství koření svému osobnímu vkusu. Marinádu dobře promíchejte.

2) Naporcované kusy kuřete vložte do marinády a nechte je v ní marinovat po dobu alespoň 30 minut. Ideálně nechte kuře v marinádě přes noc v lednici, aby se chutě dobře propojily.

3) Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.

4) Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky. Připravte si menší pekáč, který jemně vymažte olejem nebo máslem, aby se brambory nepřilepily.

5) Do pekáče vložte nakrájené brambory, posypejte je kořením dle vašeho vkusu (např. sůl, pepř, paprika) a přidejte nakrájenou cibuli. Vše důkladně promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.

6) Na vrstvu brambor a cibule naskládejte marinované kusy kuřete.

7) Pekáč s kuřetem a bramborami vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut.

8) Po uplynutí 30 minut přilijte smetanu přes kuře a brambory a pokračujte v pečení ještě asi 1 hodinu, dokud kuře není měkké a brambory zlatavé.

9) Hotové kuře pečené na bramborách se smetanou podávejte ještě teplé. Doporučuje se jako hlavní jídlo na oběd nebo večeři.

Doporučujeme také vyzkoušet – Obložená kuřecí prsa s oblíbenou přílohou